Može li se to ponoviti? / Prije 230 milijuna godina klimatske promjene drastično su preoblikovale Zemlju, život je bio gotovo izbrisan

Image

Nakon velike klmimatske krize svijetom su zavladali dinosauri

19.9.2020.
15:25
VOYO logo

Masovno izumiranje vrsta uzrokovano iznenadnim promjenama u klimi preoblikovalo je život na Zemlji prije 200 milijuna godina čime je započelo doba dinosaura, prenosi The Guardian. 

Staklenički plinovi zbog erupcija

Međunarodni tim razmotrio je geološke dokaze i ostatke fosila te su otkrili da je ogromna vulkanska erupcija u današnjoj zapadnoj Kanadi uzrokovala globalni gubitak biljaka i životinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ta kriza od prije 233 milijuna godina izbrisala veliki dio života na Zemlji, ona je ujedno i napravila mjesta za novo doba u kojem će vladati dinosauri, a mogućnost da se prošire po planeti dobit će prvi sisavci, krokodili i kornjače. 

"Očito je došlo do masovnog istrijebljena koje je bilo pomalo skriveno i mistično", kazao je Mike Benton, paleontolog sa Sveučilišta Bristol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Značajan genski uvoz' /

Ipak nisu samo Skandinavci: Novo otkriće pokazalo da bi Vikinzi mogli biti i iz južne Europe i Azije

Image
'Značajan genski uvoz' /

Ipak nisu samo Skandinavci: Novo otkriće pokazalo da bi Vikinzi mogli biti i iz južne Europe i Azije

Jacopo Dal Corso, znanstvenik sa Sveučilišta Leeds koji je radio na projektu, potvrdio je da su geokemijski nalazi iz tog vremena dokazali da je došlo do ogromnih vulkanskih erupcija koje su pumpale velike količine stakleničkih plinova u zrak što je potaknulo skokove u globalnom zagrijavanju. 

Dal Corso je pratio te tragove sve do provincije u zapadnoj Kanadi gdje su te vulkanske erupcije, koje datiraju iz doba trijasa, izbacile vulkanski bazalt koji i danas čini veći dio zapadne obale Sjeverne Amerike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlja se resetirala

Zatopljenje klime i jake kiše u početku su pozitivno utjecale na život na Zemlji, ali uskoro su vremenske prilike postale ekstremne i te je nastupila suša što je ondašnje biljojede dovelo na rub izumiranja. 

Nije još u potpunosti jasno kako su dinosauri uspjeli preživjeti krizu, ali istraživanje je pokazalo da su se brojne vrste proširile po novim teritorijima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo masovno istrebljenje, koje spada u skupinu "velikih pet" slučajeva izumiranja vrsta u posljednjih 500 milijuna godina, posebno je pogodilo oceane. Naime, u tom je trenutku izbrisano oko trećine živog svijeta u podmorju. 

Život na Zemlji se postepeno resetirao pa su tako i u podmorju zaživjeli uvjeti za moderne koraljne grebene i skupine planktona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Steve Brusatte, paleontolog sa Sveučilišta Edinburgh, kazao je da postoji sve više dokaza o velikom nizu klimatskih promjena i promjena u okolišu starih 233 milijuna godina, a koji su prethodili pojavi dinosaura.  

"Ostaje pitanje je li se diversifikacija dinosaura odvila zbog klimatskih promjena ili se to dogodilo igrom slučaja. Ostaje nam pričekati buduća istraživanja", izjavio je Brusatte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo