OGLAS

bit će sve toplije / Rekordne temperature na Arktiku zvone na uzbunu: 'Zagrijava se dvaput brže od ostatka Zemlje'

Image

U srpnju, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, prosječne temperature na Svalbardu kreću se između 5 i 8 Celzijevih stupnjeva .

26.7.2020.
16:06
VOYO logo

Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je ostvario temperaturni rekord dosegnuvši 22 Celzijeva stupnja, objavio je Norveški meteorološki institut. S 21,7 stupnjeva izmjerenih u 18 sati po mjesnom vremenu blizu mjesta Longyearbyen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka mjerenja.

Iznadprosječne temperature

Dosadašnji rekord zabilježen je 16. srpnja 1979., kada je bilo izmjereno 21,3 stupnja, rekao je meteorolog Kristen Gislefoss. Skupina otoka poznatijih po imenu Spitzberg, nalazi se tisuću kilometara od Sjevernog pola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subotnji temperaturni rekord koji bi trebao potrajati do ponedjeljka, znatno je iznad uobičajenih temperatura za ovo doba godine: u srpnju, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stupnjeva.

Arktik se zagrijava dvaput brže od ostatka planeta, tvrdre znanstvenici. Godinu 2020. u regiji obilježile su vrućine  u ruskom dijelu Arktika: temperature i do 5 stupnjeva više od uobičajenih za siječanj u Sibiru te vrhunac od 38 Celzijevih stupnjeva početkom srpnja u arktičkom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenom norveškom izvješću "Klima u Svalbardu 2100.", prosječna temperatura na Svalbardu za razdoblje od 2070. do 2100. trebala bi porasti od 7 do 10 stupnjeva u odnosu na razdoblje od 1970. do 2000., ako se nastavi dosadašnji utjecaj na klimu.

Image
gladuju /

Zbog klimatskih promjena polarni medvjedi izumrijet će najvjerojatnije do 2100. godine: 'Stanište im se topi'

Image
gladuju /

Zbog klimatskih promjena polarni medvjedi izumrijet će najvjerojatnije do 2100. godine: 'Stanište im se topi'

Poznat po svojim polarnim medvjedima, arhipelag Svalbard ima i jednu posebnost: ondje se nalazi ugljenokop, a riječ je o energiji koja emitira najviše stakleničkih plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No na Svalbardu je smještena i Vegetacijska Noina arka, inagurirana 2008., odnosno banka sjemenja u kojoj se čuvaju sjemenja biljaka za slučaj kataklizme.

Taj ''biljni sef'' osmišljen protiv klimatskih promjena i sam je bio žrtva globalnog zagrijavanja. Moralo se uložiti 20 milijuna eura kako bi se sanirao jer su u njega 2016. prodrle vode izazvane topljenjem permafrosta - u načelu vječno zamrznutog tla u arktičkom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo