OGLAS

tjedna prognoza / Kad će to ljeto? Vrućine se vraćaju, ali na kopnu neće potrajati

Image
Foto: Shutterstock/RTL

U utorak bi meteoropati mogli predosjećati da se sprema pogoršanje

20.7.2020.
10:00
Shutterstock/RTL
VOYO logo

Sa zapada stižu poremećaji svakih nekoliko dana, baš kao na traci. Tek što smo se riješili jedne, u srijedu već stiže nova fronta na kopno i sjeverni Jadran. Dalmaciji, pak, sve do vikenda neće manjkati ljetnog ugođaja. Dobro izmiješano more, koje je trenutačno 2 do 3 °C hladnije od prosjeka za ovaj dio srpnja, opet će se polako grijati.

Hladno more

Ovako hladno more sredinom srpnja nije neuobičajeno, no u novijoj klimi svakako ne i često. Primjerice, unazad 10 godina u Hvaru su zabilježena ukupno dva dana s morem hladnijim od 22 °C u drugoj polovini srpnja i to 2010. i 2016. godine. Ne zaboravimo pritom da je Jadransko more ipak uglavnom najtoplije u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utorak će biti najtopliji ovoga tjedna. Štoviše, bit će sparan pa bi mnogi, ne samo meteoropati, mogli predosjećati da se sprema pogoršanje. Rijetki pljuskovi bit će sutra rezervirani za gorske predjele i one uz granicu sa Slovenijom. Čini se da će spomenuta fronta stići već u prvim satima srijede.

Pljuskovi uz hladan sjeverac zahvatit će prvo središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a do popodne i ostatak kopnenih predjela. Istočna Slavonija bi u ovoj rundi mogla dobiti najmanje oborina, a ponegdje i nimalo. U središnjim krajevima pritom će uz umjeren sjeverac malo i osvježiti, do 25 ili najviše 26 °C, dok bi krajnji istok Slavonije mogao ostati i dalje na vrlo toplih 28 °C. Četvrtak sunčaniji i mirniji, uz svježije jutro i vrlo toplo poslijepodne. Ipak, u gorju i na širem karlovačkom i sisačkom području postoji vjerojatnost za popodnevne grmljavinske pljuskove, baš kao i u petak. Čini se da će vrijeme u zadnjem srpanjskom vikendu opet pokvariti planove na otvorenome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

U Dalmaciji neće nedostajati vedrine

Na moru će u nastavku tjedna biti vruće, oko 32 °C. Jutra će biti toplija od današnjeg, a idućih dana se temperatura ni noću neće spuštati ispod 21 °C. U Dalmaciji neće nedostajati vedrine uz dominiciju dnevnog ljetnog reda vjetra s izmjenom slabog jutarnjeg burina i poslijepodnevnog maestrala. Na sjevernom Jadranu nestabilnije. Od srijede do petka možemo očekivati lokalne grmljavinske pljuskove, većinom u Istri i na širem riječkom području.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

 Ipak, postoji vjerojatnost da će se u četvrtak poneki tamni oblak spustiti do zadarskog područja, ali više o obliku ljetnog kratkotrajnog pljuska. Od srijede popodne do četvrtka ujutro pod sjevernim će Velebitom zapuhati i umjerena bura. Čini se da nas za vikend očekuje još jedna u nizu jačih promjena vremena s obilnijom kišom, moguće konačno i na jugu Jadrana, ali o tome preciznije idućih dana u redovnim dnevnim prognozama RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo