prognoza dorijana ribarića / Još danas sunčano i suho: Ubrzo nam stiže kiša, nestabilno uz nešto ugodnije jutarnje temperature

Osim neverina, bit će obilne oborine, najprije u nedjelju oko Kvarnera, zatim u Dalmaciji

24.9.2022.
7:10
VOYO logo

Kalendarski početak jeseni obilježilo je stabilno vrijeme, ali i jutarnja hladnoća. Temperatura je u jutarnjim satima bila znatno ispod prosjeka za ovo doba godine, a tako hladno nije bilo još od travnja.

Danas za nijansu povoljnije, ali mnogi već predosjećaju promjenu zbog pada tlaka, a kreće i južina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anticiklona nam slabi kako se prostrani frontalni poremećaj sa zapada kontinenta približava Alpama. Ispred njega u jugozapadnoj struji pristizat će nam malo topliji, ali i vlagom postupno sve bogatiji zrak.

SUBOTA

Ujutro i prijepodne kreće polako južina, izraženija na sjevernom Jadranu. Bit će ipak malo oblačnije, ali još uvijek prevladavajuće vedro uz u početku visoke prozirne oblake. U nizinama rijetko gdje kratkotrajna magla, uglavnom uz rijeke na istoku zemlje. Jutro za nijansu manje hladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj postupan porast naoblake, ali suho i još će do večeri biti duljih sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren jugozapadnjak, u gorju čak s jakim udarima, ali će zato u zavjetrini biti ugodnije nego jučer, bit će oko 23 °C.

Na istoku još dosta sunca, a više oblaka stizat će uglavnom tek krajem dana. Pritom će uz slab do umjeren južni vjetar temperatura biti oko 22 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji pretežno sunčano, uglavnom uz visoke prozirne oblake. No, postupno će se oblačiti na sjevernom dijelu. Jugo slabo do umjereno, navečer već pojačano, ponegdje i jako. Temperatura između 21 i 24 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju, skupljat će se sve više oblaka uz umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, najprije na širem riječkom području i u Gorskome kotaru, a sve izglednija će biti i mjestimična kiša, znatno češća kasnije navečer. Temperatura slična ili malo viša od jučerašnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Kišni oblaci zahvatit će i kopnene krajeve. Nešto više sunca prolazno će biti u ponedjeljak, moguće lokalno obilnije oborine u utorak, a zatim od srijede promjenjiva naoblaka, no bez prave stabilizacije. Danju temperatura bez veće promjene, ali će jutra biti osjetno ugodnija, primjerenija rujnu.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu slijede vrlo kišoviti, nestabilni pa i prilično vjetroviti dani. Osim neverina, bit će obilne oborine, najprije u nedjelju oko Kvarnera, zatim u Dalmaciji, a probleme će osim kiše stvarati jako jugo, oštro, a nakratko i lebićada. Računajte tada na valovito more pa i plavljenje riva. Više sunčanih razdoblja od srijede, ali i dalje promjenjivo, a temperatura bez veće promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo