impresivno dubok krater / Grom napravio rupu od pet metara: Naša Dunja Mazzocco Drvar objašnjava kako je to moguće

Rupa na njivi obitelji Kolarec nastala je prije 4 dana

29.5.2020.
20:08
VOYO logo

"Kada udaraju gromovi, nemojte stajati ispod stabla." Tako nas uče u školi, toga se držimo kada krene oluja, jer se gromovi prazne u drveće i visoke građevine.

No što kada nigdje u blizini ne postoji ni drvo ni kuća? Jedan slavonski poljoprivrednik čak je dva puta doživio da munja udari - u njivu i ostavi impresivno dubok krater.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To' je rupa u polju suncokreta koju je napravio grom. 

Rupa na njivi obitelji Kolarec nastala je prije 4 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okolo u krugu nekih 70 metara otprilike je sve sprženo i manje više je to sve sprženo i nije da je to sprženo odozgor, nego je suncokret iz zemlje izbijen", kazao nam je poljoprivrednik Josip Kolarec

Josipu nije jasno zašto se ovo dogodilo baš na njegovoj ravnoj njivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dal netko može odgonetnut iz kojeg razloga, jer nema nigdje ničega okolo, ni drva, ne znam, nema ničega, obično grom lupi u drvo", istaknuo je Kolarec. 

Nastradali suncokreti u radijusu od 40-ak metara

"Pa baš zato što nema nigdje ničega je udarila u tlo jer munja traži gdje će se isprazniti, odnosno gdje će udariti i ako nema ničega u tom području, onda udara u zemlju", istaknula je meteorologinja RTL-a Dunja Mazzoco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon što udari u zemlju, to nije kraj puta. Od mjesta udara, kružno se širi i udarni val.

U ovom slučaju, nastradali su suncokreti u radijusu od 40-ak metara. Svi su spaljeni i crni ali na djelovima stabljika bliže zemlji. No Josipu nije prvi put da je ovo doživio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grom je od nas lupio 200 metara, ne dalje. To je bilo strašno, kao mali, neću to nikad zaboravit ali nije u ovom obimu izgorilo", kaže Kolarec. 

Suncokreti s ove njive ove godine sigurno neće roditi, a upitno je hoće li Josip žeti urod s ove zemlje narednih par godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo