NAJAVIO SMJENE / Vlahušić: 'Neću dopustiti da me se izjednači s Ivom Sanaderom'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ponovno izabrani dubrovački gradonačelnik istaknuo je kako su pred njim dvije osobne bitke - jedna je 'proces' i borba protiv izjednačavanja s Ivom Sanaderom, a druga je za vraćanje dubrovačkih zidina Gradu Dubrovniku

23.3.2015.
15:51
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ponovno izabrani dubrovački gradonačelnik AndroVlahušić najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kako će u sljedećih deset dana, nakon preuzimanja vlasti, provesti reformu gradske uprave te istaknuo kako su pred njim dvije osobne bitke, jedna je "proces" i borba protiv izjednačavanja s IvomSanaderom, a druga je za vraćanje dubrovačkih zidina Gradu Dubrovniku.

"Angažirao sam najbolje odvjetnike u zemlji. Tužit ću predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine DenisaOrlića za klevetu i poduzet ću sve pravne radnje kako me se ne bi izjednačilo s Ivom Sanaderom, što neki uporno pokušavaju", rekao je Vlahušić te dodao kako je njegov jedini grijeh u 'aferi Šipan' za koju je pravomoćno osuđen za zloporabu položaja i ovlasti, to što je vjerovao svom tadašnjem suradniku PeriVićanu. Vlahušić je na konferenciji u Dubrovniku ponovio kako je glavni razlog što je osuđen lažno svjedočenje Denisa Orlića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedopustivo je da jedna udruga upravlja javnim novcem, odnosno novcem od ulaznica za zidine i tom udrugom (DPDS-om) upravlja samo jedan čovjek iz svojih interesa. Nitko me neće zaustaviti osim dragoga Boga", rekao je Vlahušić i dodao da je u 'aferi Dubrovačke zidine', kako je nazvao tzv. aferu Šipan, "pošten, čist, uredan".

Vlahušić je na konferenciji za novinare sebe nazvao i 'specijalistom za pobjeđivanje HDZ-a', te ponovio kako izbori i kampanja za njega nikad nisu bili teži ni osobniji. Ustvrdio je i kako će nakon preuzimanja vlasti krenuti u novu sistematizaciju i smjene i imenovanja u gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U najviše deset dana ću imenovati sve nove ljude, odnosno potvrditi neke stare. Sazvat ću skupštine svih trgovačkih društava i donijeti kadrovske odluke u svim društvima u kojima gradonačelnik ima ovlasti", rekao je Vlahušić te dodao kako će nova javna uprava biti sastavljena od sedam umjesto dosadašnjih deset upravnih odjela.

Dubrovački gradonačelnik je rekao i kako će uskoro početi s razgovorima s preostale tri političke grupacije u smislu što skorijeg sastavljanja Gradskog vijeća i usvajanja proračuna, a u slučaju da ponovno dođe do ne prihvaćanja proračuna za 2015. godinu, slijede novi izbori u Dubrovniku. "Izbori se ponavljaju, ali ovaj put samo za Gradsko vijeće sve dok se ne sastavi većina koja će prihvatiti proračun", rekao je Vlahušić te naglasio kako će Dubrovnik u tom razdoblju biti na "poluškrgama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit hoće li eventualno prepustiti mjesto predsjednika Gradskog vijeća, koje čeka SDP-ovog MladenaGojuna, nekome iz redova oporbe u zamjenu za prihvaćanje proračuna, Vlahušić je odgovorio kako je "dosta reketa i ucjena u Dubrovniku".

"Nećemo pustiti mjesto predsjednika. Dosta je reketa i ucjena u Dubrovniku. Razgovora će biti, a za sve ključne političke odluke ćemo se eventualno konzultirati s ZoranomMilanovićem i VesnomPusić", rekao je Vlahušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačko Gradsko vijeće čini deset vijećnika koalicije HNS-SDP-HSU, osam vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP-AS-BUZ-HDS, četiri vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora te tri vijećnika Liste Zajedno za Grad.

Inače, Andro Vlahušić u aferi Šipan pravomoćno je osuđen u prosincu 2014. godine na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana, jer je od DPDS-a svojedobno tražio da na ime akontacije od prihoda od ulaznica na dubrovačke zidine isplati milijun kuna javnog novca tadašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu, odnosno njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo