Vino ima bolji okus u crvenim i plavim sobama

Ako ste se već potrudili oko izbora vina, čaša i načina serviranja, ne zaboravite ni na osvjetljenje u prostoriji. Isti trik iskušajte i kod lošeg vina.

18.12.2009.
13:23
VOYO logo

Njemački psiholozi angažirali su 500 dobrovoljaca koji su kušali rizling u različito osvijetljenim prostorijama.

Tražili su od ispitanika da ocijene vino i odrede koliko bi platili bocu istog. Tako su otkrili da isto vino ima bolji okus ako ga se pije u crvenom ili plavom ambijentu nego pod zelenim ili žutim svjetlom. Ispitanici su za vina konzumirana u crvenim i plavim prostorijama uvijek htjeli platiti više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da je vino ispitanicima djelovalo čak 1,5 puta slađe kad su ga pili pod crvenim svjetlom. Voćna nota u vinu također je dobila najveću ocjenu pod crvenim svjetlom.

''Već je poznato da boja pića može utjecati na njegov okus'', kaže dr. Daniel Oberfeld-Twistel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Željeli smo saznati kako pozadinsko svjetlo utječe na okus, naprimjer u restoranima.''

Tim psihologa sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu zaključio je da rasvjeta u nekim restoranima definitivno utječe na okus vina, a time i na zadovoljstvo mušterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike