Njemački psiholozi angažirali su 500 dobrovoljaca koji su kušali rizling u različito osvijetljenim prostorijama.
Tražili su od ispitanika da ocijene vino i odrede koliko bi platili bocu istog. Tako su otkrili da isto vino ima bolji okus ako ga se pije u crvenom ili plavom ambijentu nego pod zelenim ili žutim svjetlom. Ispitanici su za vina konzumirana u crvenim i plavim prostorijama uvijek htjeli platiti više.
Istraživanje je pokazalo da je vino ispitanicima djelovalo čak 1,5 puta slađe kad su ga pili pod crvenim svjetlom. Voćna nota u vinu također je dobila najveću ocjenu pod crvenim svjetlom.
''Već je poznato da boja pića može utjecati na njegov okus'', kaže dr. Daniel Oberfeld-Twistel.
''Željeli smo saznati kako pozadinsko svjetlo utječe na okus, naprimjer u restoranima.''
Tim psihologa sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu zaključio je da rasvjeta u nekim restoranima definitivno utječe na okus vina, a time i na zadovoljstvo mušterija.