Vino ima bolji okus u crvenim i plavim sobama

Ako ste se već potrudili oko izbora vina, čaša i načina serviranja, ne zaboravite ni na osvjetljenje u prostoriji. Isti trik iskušajte i kod lošeg vina.

18.12.2009.
13:23
VOYO logo

Njemački psiholozi angažirali su 500 dobrovoljaca koji su kušali rizling u različito osvijetljenim prostorijama.

Tražili su od ispitanika da ocijene vino i odrede koliko bi platili bocu istog. Tako su otkrili da isto vino ima bolji okus ako ga se pije u crvenom ili plavom ambijentu nego pod zelenim ili žutim svjetlom. Ispitanici su za vina konzumirana u crvenim i plavim prostorijama uvijek htjeli platiti više.

Istraživanje je pokazalo da je vino ispitanicima djelovalo čak 1,5 puta slađe kad su ga pili pod crvenim svjetlom. Voćna nota u vinu također je dobila najveću ocjenu pod crvenim svjetlom.

''Već je poznato da boja pića može utjecati na njegov okus'', kaže dr. Daniel Oberfeld-Twistel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Željeli smo saznati kako pozadinsko svjetlo utječe na okus, naprimjer u restoranima.''

Tim psihologa sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu zaključio je da rasvjeta u nekim restoranima definitivno utječe na okus vina, a time i na zadovoljstvo mušterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
NOVE EPIZODE OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
HM, HM... /

Sjećate li se što je prošle godine Lovren napisao za Baby Lasagnu? Što će reći na ovogodišnjeg pobjednika?