JOŠ JEDNA VELIKA HRVATSKA TVORNICA NA KOLJENIMA: / Zvečevo zatražilo predstečaj, duguju i Agrokoru 70 milijuna kuna

Image

Tvrtka Zvečevo objavila je putem Zagrebačke banke kako je podnijela prijedlog o otvaranju predstečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu.

6.6.2017.
11:44
VOYO logo

Burza je obustavila trgovanje dionicama te tvrtke do 12.30 sati, javlja HRT.

S obzirom na to da informacija o podnošenju prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica Izdavatelja, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina predmetnim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima, obrazložila je Burza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
POPIS SVIH VELIKIH TVRTKI KOJE SU PRED SLOMOM: /

Pad industrije bit će ravan onome iz 90-ih godina, ugrožene su tisuće radnih mjesta

Image
POPIS SVIH VELIKIH TVRTKI KOJE SU PRED SLOMOM: /

Pad industrije bit će ravan onome iz 90-ih godina, ugrožene su tisuće radnih mjesta

Trgovina dionicama Zvečeva stoga se obustavlja do 12.30 sati, što je prema ocjeni Burze uvjet da se omogući pravedno i pravično trgovanje, jer se može pretpostaviti da će objavom navedene obavijesti svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka.

Prema podacima uprave iz sredine svibnja, radnicima Zvečeva nakon štrajka je isplaćena plaća za ožujak. Račun tvrtke zbog problema u poslovanju bio je u blokadi 40 dana. Uprava tvrtke izjavila je kako intenzivno radi na financijskoj konsolidaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalih, Zvečevo duguje Agrokoru više od 73 milijuna kuna, a Agrokor Zvečevu gotovo ništa u odnosu na taj iznos, odnosno vrlo malo, doznaje Jutarnji list iz prehrambeno-trgovačkog koncerna. Konkretnije, Konzum, Velpro i Agrokor d.d. potražuju novac od požeške tvornice čokolade, keksa i alkoholnih pića.

Iza tog potraživanja stoje razni zajmovi, neplaćene sirovine pa i dokapitalizacija od prije nekoliko godina kada je Agrokor postao privremeni vlasnik 20 posto dionica Zvečeva. Tada su pojasnili u koncernu, bez ulaženja u detalje oko potraživanja, da je 'prijenos dionica izvršen u svrhu osiguranja tražbine te će po namirenju iste dionice biti vraćene prijašnjem vlasniku'. Čini se da je ipak riječ o jednom od rijetkih dobavljača kojemu prijeti financijski krah, a koji nije prouzročila trenutačna situacija kroz koju prolazi Agrokor, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo