Žužul bi spojio svoj privatni fakultet s onim u Zadru

17.6.2010.
11:37
VOYO logo

Jutarnji list piše da bi se na redovnoj sjednici Senata zadarskog sveučilišta, koja će se održati u četvrtak, trebalo raspravljati o pokretanju zajedničkog diplomskog studijskog programa dvaju sveučilišta pod nazivom Međunarodni odnosi i diplomacija.

Glasnogovornica Sveučilišta u Zadru Elija Vrsaljko potvrdila je da će se na Senatu raspravljati o zajedničkom studijskom programu privatnog i državnog sveučilišta, no nije mogla reći kako bi trebali biti uređeni odnosi između dva sveučilišta. Treba vidjeti hoće li Senat uopće prihvatiti spomenuti studijski program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003050052006"Obrazovanje nije nikakva tajna, no pričekajte najprije da se dva sveučilišta međusobno dogovore", kratko je komentirao Miomir Žužul za Jutarnji list. Kazao je i da je inicijativa o zajedničkom studiju privatnog i javnog sveučilišta bila uzajmna. U svakom slučaju, konačnu riječ o mogućoj suradnji javnog i privatnog sveučilišta dat će Ministarstvo znanosti koje izdaje dopusnicu.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs kaže da suradnja između privatnih i javnih sveučilišta već postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, profesori s državnih sveučilišta predaju na privatnim sveučilištima i veleučilištima. No, mi ćemo to regulirati da ne bismo imali slučajeve profesora koji drže velik broj kolegija na različitim fakultetima. Ubuduće će se moći držati samo 30 posto predavanja iznad norme", rekao je Fuchs.

Inače, Međunarodno sveučilište Dubrovnik prvo je privatno sveučilište u Hrvatskoj, a s radom je počelo u rujnu prošle godine. Sveučilište su zajednički osnovali Miomir Žužul, makroekonomist Ante Babić i odvjetnik Neven Cirkveni, no potonja dva su u međuvremenu izašli iz projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Cirkveni je u jesen 2009. godine za Jutarnji list izjavio da se sa Žužulom razišao jer je bivši ministar vanjskih poslova 'neracionalno trošio novac'. Konkretno, kredit od 2,5 milijuna kuna Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) je potrošio, a da pritom nije obnovio prostorije Dominikanskog samostana iz 13. stoljeća gdje je trebalo biti smješteno sveučilište. U ožujku ove godine Žužulu je potom odobren novi HBOR-ov kredit od milijun kuna.

Godina studija na Žužulovu sveučilištu stoji 37.000 kuna, a ono se prema podacima o izboru maturanata nalazi na samom dnu ljestvice interesa. Naime, na dva studija, prema prvom izboru, prijavila su se tek dva studenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike