'ŽUTI KVADRAT' PODIJELIO STRUČNJAKE: / 'Izazvat će još veće gužve, mnogi neće htjeti ući čak niti kroz zeleno svjetlo'

Image
Foto: PIXSELL, Filip Kos

Gradski oci smatraju da će uvođenje žutih kvadrata na raskrižjima poboljšati protočnost vozila u prometnim špicama,

8.1.2018.
22:35
PIXSELL, Filip Kos
VOYO logo

Nova godina u Zagrebu je donijela novu 'vruću' temu, točnije 'žutu', ali ne tračersku nego skroz ozbiljnu, prometnu. Riječ je o tzv. žutom kvadratu, znaku horizontalne prometne signalizacije za uvođenje kojeg je Grad Zagreb uputio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture prijedlog za odobrenje.

Funkcija žutih kvadrata u raskrižjima trebala bi biti ubrzanje protočnosti prometa, no pitanje je kako će vozači u prometno zagušenom i slaboprotočnom Zagrebu gdje se nerijetko ne poštuju ni semafori, prihvatiti novotariju. A budući da nema te novotarije oko koje se ovdje odmah ne pdoijele mišljenja, tako ej i ovoga puta. Jedni žute kvadrate smatraju punim pogotkom, drugi već u startu - promašajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽUTI KVADRATI ZBUNILI ZAGREPČANE: /

Novi znak uskoro stiže na najveća raskrižja, ali u nekim kvartovima već odavno postoji

Image
ŽUTI KVADRATI ZBUNILI ZAGREPČANE: /

Novi znak uskoro stiže na najveća raskrižja, ali u nekim kvartovima već odavno postoji

Cilj je poboljšati protočnost vozila u 'špicama'

Ako ste vozilom ušli u žuti kvadrat u raskrižju, a iza vas je u međuvremenu zeleno svjetlo postalo crveno, onemogućili ste prolazak ostalim vozačima i bit ćete kažnjeni. Sve će zabilježiti kamera, a kaznu će ispisati prometni redar. Tako novu regulaciju prometa vide u gradu Zagrebu, piše HRT dodajući kako je cilj da se u vršnim satima u križanjima poboljša protočnost vozila kako bi se stvarale što manje gužve.

No, zaustavljanje prometa u raskrižju već je ionako kažnjivo prema zakonu, premda se vozači uglavnom ne kažnjavaju. Prometni stručnjak Željko Marušić uvođenje žutog kvadrata smatra nepotrebnim eksperimentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

L

"Oni koji uđu u žuti kvadrat, vraćat će se u rikverc"

"Izazvat će dodatne gužve jer će se mnogi plašiti ući u to raskrižje kroz zeleno svjetlo premda mogu proći. To će generirati gužve. Drugo, oni koji uđu, morat će se vraćati u rikverc", kaže Marušić kojemu su sporne i dvije već postojeće lokacije žutih kvadrata - u Španskom i na Sveticama.

Na koncu se o uvođenju žutog kvadrata, koji postoji u mnogim zapadnim zemljama, odlučiti Ministarstvo prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijedlog Pravilnika se tek izrađuje, a po završetku izrade prijedlog Pravilnika će biti upućen u postupak javnog savjetovanja tijekom kojeg će biti moguće dostavljati prijedloge i mišljenja na prijedlog Pravilnika", kažu u tom ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo