NOVI ZAPLET OKO 101 MHZ? / Vlasnik Radija 101: 'Pozivam Plenkovića da se uključi. To nije bio pošten proces'; Konkurenti: 'Kaćunić nije smio dobiti koncesiju'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zašto Radio 101 nije ponovno dobio koncesiju? Smetaju li Agenciji nezavisni mediji u Hrvatskoj ili njemački investitori, upitao se Thimme

4.8.2021.
13:26
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Vlasnik Radija 101, Thomas Alexander Thimme, na današnjoj konferenciji za medije pozvao je Vladu i premijera Andreja Plenkovića da se uključi u slučaj dodjele koncesije na 101 MHz nakon što ju je Vijeće za elektroničke medije dalo u koncesiju tvrtki Top radio.

"Rezultati pokazuju da Radio 101 nije bio u problemima nego se bio sposoban sam financirati", kazao je na početku te dodao da su i u doba koronakrize "uspjeli ostati profitabilni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se sve nije uvažavalo, ne znam zašto. Pozivam ministricu kulture, Vladu i premijera Andreja Plenkovića da utječu na ovu odluku Agencije za elektroničke medije da nam ne dopuste koncesiju i ubiju Radio 101. Nezavisni glas koji je vrlo važan za Hrvatsku vladu", kazao je Thomas Alexander Thimme.

'Smetaju li Agenciji nezavisni mediji i njemački investitori?'

Upozorio je da na tom tržištu postoje velike tvrtke koje s godinama postaju sve veće i da sada prijete da kontroliraju medije u Hrvatskoj, kao što se to dogodilo u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto Radio 101 nije ponovno dobio koncesiju? Smetaju li Agenciji nezavisni mediji u Hrvatskoj ili njemački investitori", upitao se Thimme i dodao kako pluralizam medija u Hrvatskoj pada.

Image
OPET OSTALI BEZ KONCESIJE ZA 101,0 /

Radio 101 i službeno odlazi u povijest: Vijeće objavilo tko je dobio njihovu legendarnu frekvenciju

Image
OPET OSTALI BEZ KONCESIJE ZA 101,0 /

Radio 101 i službeno odlazi u povijest: Vijeće objavilo tko je dobio njihovu legendarnu frekvenciju

"Pozivam i Europsku uniju da ne dopusti takav razvoj događaja", kazao je Thimme i dodao da je od 2012. godine, kada je preuzeo Radio 101, uložio više od 50 milijuna kuna u njega. "Od prošle godine je profitabilan i sada smo ubijeni od Hrvatske", kazao je i dodao da ima 14 posto tržišnog udjela i da su relevantan izvor vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jednom pozivam Vladu da uskoči i da se napravi novi natječaj za tu frekvenciju. A pozivam i EU da pomogne kao i 2012. godine", kazao je. Otkrio je da je još u svibnju tražio sastanak s Agencijom za elektroničke medije, koji se nikad nije dogodio. "To nije bio pošten proces", rekao je vlasnik Radija 101. Naglasio je da je kontaktirao i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja zbog prevelike koncentracije na tržištu nekih medijskih kompanija. Još jednom je pozvao i EU da pomogne u "spašavanju Radija 101".

Tražit će se poništavanje odluke o koncesiji

Nacional, pak, piše da će najmanje jedan sudionik natječaja za dodjelu koncesije koju je donedavno koristio zagrebački Radio 101 zatražiti preispitivanje i poništavanje odluke Vijeća za elektroničke medije koja je tu koncesiju dodijelila tvrtki Top Radio iza koje nominalno stoji kontroverzni Ivan Jurić Kaćunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Vijeća za elektroničke medije (VEM) da koncesiju za radijsku frekvenciju 101 Mhz dodijeli tvrtki Top Radio d.o.o. ogorčila je više ostalih protukandidata. Nacionalov izvor koji je dobro upućen u događaje oko dodijele koncesije tvrdi da će poništavanje te odluke po svemu sudeći tražiti tvrtka Nepce svijet.

Ali najmanje dva njegova protukandidata smatraju da Top Radio Ivana Jurića Kaćunića nije smio dobiti koncesiju čisto zato što se i iz podataka koje je do sada objavio VEM vidi manjkavost njegove ponude u usporedbi s nekim drugim ponudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo