ŽUPNIK ODBIO PRIČESTITI DJEVOJČICU: / Majka kaže da se 'gušila se od plača'; Evo kako je sve objasnila vjeroučiteljica

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj

'Ja djevojčicu nemam upisanu, majka laže. Curica je dolazila samo zadnji tjedan, pred pričest.

16.6.2020.
20:24
PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj
VOYO logo

Desetogodišnjakinju, koja je u ženskom redu čekala pred ispovjedaonicom Kapucinske crkve u Varaždinu, župnik je u subotu izvukao iz reda i poslao kući. U nedjelju se trebala pričestiti, ali to se nije dogodilo. Djevojčicu je to strašno pogodilo i neutješno je plakala.

Njezina vjeroučiteljica Ozana Lauš tvrdi da djevojčica nije dolazila na vjeronauk te stoga nije bila spremna primiti sakrament, dok majka tvrdi da je njezina kći redovito pohađala vjeronauk, i u školi i u župnom uredu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izostala je, kao i svi, u vrijeme pandemije'

"Živimo u Međimurju, ali ide u školu u Varaždin. Iz Varaždina smo se odselili prije dvije godine, ali nismo je željeli izložiti stresu mijenjanja škole i razdvajanja od prijatelja. Na vjeronauk je išla u školu i u župni ured u Kapucinskoj crkvi. Izostala je, kao i svi, u vrijeme pandemije, možda ponekad i zbog školskih obaveza, ali sve u svemu je na vjeronauk dolazila. No, cijelo vrijeme djeca imaju i vjeronauk u školi koji ih, pretpostavljam kao laik, jednako uči i priprema za vjeru", kazala je Jutarnjem listu majka desetogodišnjakinje.

Ispričala je kako su ona i starija kći u petak došle pred crkvu po nju. Čim je sjela u automobil rasplakala se govoreći: "Ja neću ići na pričest". Tako joj je, reče, kazala vjeroučiteljica. Isto je vjeroučiteljica ponovila i majci kada ju je došla upitati u čemu je problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIČESTI MOGUĆE VEĆ OD LIPNJA, A KRIZME NA JESEN: /

Roditelji koji žele da im se dijete pričesti moraju odgovoriti na dva pitanja

Image
PRIČESTI MOGUĆE VEĆ OD LIPNJA, A KRIZME NA JESEN: /

Roditelji koji žele da im se dijete pričesti moraju odgovoriti na dva pitanja

U crkvi odlučni: Dijete nije spremno za pričest

"Inzistirala sam na razgovoru sa župnikom. Pitala sam je li išta vrijedno stresa koji dijete proživljava? Je li to kršćanstvo? Očekuju li da ona danas-sutra bude vjernik kad ju je crkva tako istjerala? Odgovorio je: "Radite ražanj, a zec je još u šumi”. Rodbina je redom odlazila u crkvu i pokušala razgovarati, uzalud. Rekli su da "ne zna čemu pristupa i nije spremna". Dijete od deset godina? Koji je desetogodišnjak, neovisno o vjeronauku, svjestan vjere? Bivši suprug potom je predložio da ipak u subotu ode na prvu ispovijed. Nije željela, počela je gristi nokte, no ipak je ušla. Da bi bila istjerana", ispričala je majka.

Vjeroučiteljica Lauš tvrdi da Lana nije dolazila na vjeronauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja djevojčicu nemam upisanu, majka laže. Curica je dolazila samo zadnji tjedan, pred pričest. Da je majka bilo kad došla k meni, dogovorili bismo način na koji će curica pristupiti pričesti", kazala je vjeroučiteljica.

Župnik: Nismo mogli tolerirati ovakve pametnjakoviće

A župnik župe Sv. Vida, fra Mirko Kemiveš, rekao je za Jutarnji list da Lana nije dolazila na vjeronauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crkva je reagirala nakon što su nam djeca rekla da nisu oni budale koji su svaki tjedan od rujna lani redovito pohađali župni vjeronauk i nisu mogli tolerirati ovakve pametnjakoviće, koji misle da se silom može postići ono što su si oni zaželjeli", kazao je župnik.

On je majku djevojčice uputio da se požali biskupiji te ju je, kaže, upozorio da će "svaku njezinu tvrdnju iz biskupije provjeravati u našoj župi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo