Župnik objavio upute o pristojnom odijevanju

21.6.2011.
18:53
VOYO logo

Velečasni Ćorluka je upute o pristojnom odijevanju izvjesio i na ulazu u đakovačku katedralu - Domus orationis, u prijevodu Sveto mjesto. Navodi tamo kako kratke suknje i hlače, majice golih ramena i leđa, trenirke, izlizane traperice i slično nisu primjerena odjeća za mise, pokope i vjenčanja, te da u crkvu nije primjereno dolaziti ni sa sokom, sladoledom, fotoaparatom, cigaretom u ruci, kapom na glavi, sa psom…

"Odjećom izražavamo svoje stavove, a i svoj dobar ukus. Različito se odijevamo kada idemo na pokop, vjenčanje ili na izlet. Na žalost, danas se gubi taj osjećaj pa je moguće vidjeti ne samo mladež nego i odrasle, koji se više ne znaju prikladno odjenuti. Na sprovodima se može posebno često vidjeti ljude, pa i one starije, koji su odjeveni kao da su krenuli na izlet ili trening, u izlizanim trapericama, tenisicama, trenirkama i sl., što odražava nepoštovanje pokojnika. Na vjenčanjima se opet vidi toliko polugolih, posebno ženskih osoba, da to ponekad ozbiljno graniči s dobrim ukusom. Dolazak u crkvu zahtijeva od nas da se odjenemo prikladno, tj. pristojno. Neka odjeća može biti moderna i može nam lijepo stajati, možemo se u njoj ugodno osjećati, ali to još uvijek ne znači da je prikladna za crkvu. Veoma je neprikladno doći u crkvu 'bez rukava', (polu)golih leđa ili prsa, u prekratkoj suknji ili kratkim hlačama. To je odjeća za izlazak u društvo, za neke svjetovne prigode, za trenutke odmora ili rekreacije, ali nikako ne za boravak u crkvi", kaže župnik Ćorluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nužno da svi budemo u kravatama i odijelima, ali mi se čini da bismo svi zajedno morali jedni drugima biti upozorenje i poticaj da i svojim odijevanjem iskažemo štovanje Bogu. Ne zaboravimo da crkva nije modna revija", poručuje vlč. Ćorluka.

Župnik je za Glas Slavonije objasnio da su o problematici neprikladnog odijevanja razgovarali i na Pastoralnom vijeću, gdje je predloženo da netko stoji na ulazu u katedralu i upozorava sve, pa i turiste, na prikladno odijevanje za mjesto kao što je crkva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi se posebno zaborave pri izboru odjeće za svadbe, zaboravljajući da takvi, počesto (polu)golišavi, moraju prije u crkvu, na vjenčanje", kaže župnik Ćorluka.

Vezani članci:

arti-201105250720006 arti-201105270750006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo