prioriteti / Župan odbio dati novac za Hitnu u Metkoviću, no kupio je Audi za 376 tisuća kuna

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dva dana nakon smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, kojeg su dvaput s Hitne u Metkoviću vraćali kući, župan je odbio povećati novac za tu ustanovu

20.12.2019.
11:10
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Župan Nikola Dobroslavić, iako je županija koju vodi odbila dati više novca za poboljšanje uvjeta u Hitnoj medicinskoj pomoći Metković, nabavio je službeni Audi vrijedan 377 tisuća kuna, piše Dalmacija Danas.

Podsjetimo, devetogodišnji Gabrijel Bebić preminuo je 11. prosinca prošle godine u splitskoj bolnici od posljedica sepse, odnosno upale pluća koja nije bila adekvatno liječena. Tri dana prije smrti, roditelji su ga uporno dovozili na Hitnu u Metkoviću tražeći pomoć, međutim tek je trećeg dana pedijatrica uvidjela koliko je ozbiljno njegovo stanje. Nažalost, prekasno.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana nakon smrti dječaka zasjedala je skupština Dubrovačko-neretvanske županije i donijela proračun za 2019. godinu. Na njoj je HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić, u čijoj je nadležnosti financiranje sustava Hitne pomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa svojom vladajućom većinom odbio preraspodijeliti 1,3 milijuna kuna iz drugih troškova i dati ih za unaprjeđenje Hitne medicinske pomoći na području cijele županije, što su amandmanom tražili mostovci, a prenio lokalni portal Like Metković.

Također su tražili preraspodjelu sredstava unutar predloženog proračuna kako bi se iznašlo 1,4 milijuna kuna za nabavu medicinskih dijagnostičkih uređaja jer se uočavaju problemi u pružanju zdravstvene usluge zbog nedostatka tih uređaja. Dobroslavić ih je sve odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, 30. svibnja ove godine raspisan je natječaj za kupovinu službenog automobila za Dubrovačko-neretvansku županiju. Tražili su novu limuzinu, vrijednu do 400 tisuća kuna, s minimalno 190 konjskih snaga, automatskim mjenjačem te gumama od 18 cola s alu-naplatcima. Novi automobil morao je imati i pogon na sva četiri kotača, ali i Bi-Xenon svjetla te pomoć pri kretanju na uzbrdici.

Automobil nisu željeli uzeti na leasing, nego je u obzir dolazila isključivo kupovina. Županija je prihvatila jedinu ponudu tvrtke Euro Daus d.d. i odabrala Audi vrijedan 376.904,51 kunu s PDV-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikša Miletić, glasnogovornika župana Dobroslavića, potvrdio je za Dalmaciju Danas kupovinu novog Audija. Rekao je da je prošli službeni automobil bio star 11 godina i prešao 400 tisuća kilometara te da je bila potrebna promjena.

Osvrnuo se na amandman o preraspodjeli sredstava u proračunu koji su tražili mostovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Novca, što se tiče Hitne, nije nedostajalo. Netko želi graditi svoju političku karijeru na leđima tragično preminulog dječaka. Naš posao, kao županije, je da tu postoje liječnici i da su uvjeti za rad osigurani. Liječnik je tu bio kad su došli roditelji tragično preminulog dječaka. Amandman nema nikakav utjecaj na sudbinu malog Gabrijela. Liječnika na Hitnoj je bilo. Nije bila situacija da nije postojalo vozilo Hitne pomoći. Ove godine smo donirali dva vozila. Mi jesmo osnivači po zakonu, ali zna se kako se oni financiraju. Mi kroz proračun nastojimo poboljšati njihove uvjete, primjerice nabavkom vozila”, rekao je Miletić. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike