ŽUČNA RASPRAVA PRED TV KAMERAMA: / 'Sto tisuća komunista je prešlo u HDZ - koga ćete lustrirati?'

Image
Foto: Studio 4/HRT

Treba li u Hrvatskoj provesti lustraciju? To se pitanje ponovno otvorilo u javnom prostoru i o tome se vode žučne rasprave.

23.2.2016.
15:26
Studio 4/HRT
VOYO logo

O lustraciji su u Studiju 4 HRT-a govorili potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske stranke prava Ante Starčević Ivan Tepeš i saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić. Tepeš je rekao kako Hrvatska ima svoje specifičnosti.

Image
RUŽA TOMAŠIĆ /

'Lustrirala bih i one koji su osiromašili i uništili Hrvatsku'

Image
RUŽA TOMAŠIĆ /

'Lustrirala bih i one koji su osiromašili i uništili Hrvatsku'

Tezno, Goli otok, ubojstva migranata

"Situacija je takva da imamo procesuirane zločince iz NDH, hrvatski generali morali su svoju nevinost dokazivati na Haškom sudu, u tijeku su procesi za Grubore, za Loru. No, s druge strane nitko nije odgovarao za desetke tisuća žrtava - od svibnja 1945. do 1990. - Tezno, Goli otok, ubojstva migranata. Jedini proces koji se vodi je proces u Njemačkoj koji je bivša vlada pokušala minirati", rekao je Tepeš te istaknuo da je o lustraciji govorio upravo u tom kontekstu. "To su moji stavovi - tko ubije i jednu jedinu osobu je zločinac." Tepeš je rekao kako se o zakonu o lustraciji nije razgovaralo ni u Domoljubnoj koaliciji ni s partnerima iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje Perkoviću

"To je glupost, treba vidjeti zakon, koga lustrirati", rekao je Stazić. "Prema kojim kriterijima i zbog čega će se nekoga lustrirati? Ako je netko počinio zločin onda ga treba procesuirati u normalnom pravnom procesu", rekao je Stazić. Upitao je hoće li se lustrirati Stipetića, Červenka, Ademija, Agotića, Špegelja. "Sto tisuća komunista je prešlo u HDZ - koga ćete lustrirati?", jedna je od rečenica Stazića.

Na pitanje o suđenju Perkoviću u Münchenu Stazić je rekao kako još nije počelo iznošenje obrane. "Bojim se da bi se mogli iznenaditi kad Perković počne iznositi tko je sve surađivao s Udbom", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo