ZRAK U ZAGREBU JE VEĆ DANIMA ZAGAĐEN! / Zabilježen veliki broj lebdećih čestica, najgore je u Dugavama. Izdali preporuke

Image
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Kakvoća zraka je proglašena lošom ili vrlo lošom jer su mjerne stanice zabilježile prekoračenje vrijednosti dopuštenih koncentracija lebdećih čestica PM10 u zraku

14.1.2020.
14:27
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu su postaje za mjerenje kakvoće zraka zabilježile visoke vrijednosti koncentracija lebdećih čestica PM10 te je indeks kakvoće zraka proglašen lošim ili vrlo lošim, javljaju iz Gradske uprave. Najviše čestica PM10 zabilježeno je na postaji Zagreb-3 u Dugavama, gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 mikrograma po kubnom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrožene osjetljive skupine građana

Zbog toga je Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izdao preventivne preporuke kako bi se spriječio negativan utjecaj na zdravlje ljudi, a naročito osjetljivih skupina. Tako se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima i pasivnim pušačima.

Preporuke u slučaju zagađenja

Osobama s akutnim i kroničnim simptomima se savjetuje redovito uzimanje lijekova te odlazak k liječniku u slučaju pogoršanja simptoma. Preporučljivo je izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti česticama u zraku nastalih pušenjem, kemikalijama, bojama, ljepilima, lakovima i sličnim tvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto korištenja automobila te bicikala, skutera i sličnih vozila preporučuje se korištenje javnog prijevoza, a poželjno je izbjegavati grijanje na kruta goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo