LOKALNO ONEČIŠĆENJE / Zrak u Osijeku je dobar, no u okolnim mjestima i ne baš. 'Što kraće se zadržavajte na otvorenom i zatvarajte prostorije'

Image
Foto: Borna jaksic/Pixsell

Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti

6.10.2023.
17:29
Borna jaksic/Pixsell
VOYO logo

Današnje ispitivanje kvalitete zraka pokazalo je da je zrak u Osijeku prihvatljive ili dobre kvalitete, dok je u okolnim mjestima zahvaćenim dimom nakon požara plastike u tvrtki "Drava International" izmjereno neznatno ili manje povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari.

Izvijestio je to u petak županijski Stožer Civilne zaštite. Praćenje kvalitete zraka provedeno je na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAŽNA OBAVIJEST! /

Zbog velikog požara kod Osijeka treba temeljito prati i guliti voće i povrće, a domaće životinje ne izvodite na pašu

Image
VAŽNA OBAVIJEST! /

Zbog velikog požara kod Osijeka treba temeljito prati i guliti voće i povrće, a domaće životinje ne izvodite na pašu

Ističu kako su na mjernim stanicama u Osijeku tijekom današnjeg dana sve vrijednosti u granicama prihvatljive ili dobre kvalitete zraka.

Nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na zdravlj

Rezultati ispitivanja u okolnim mjestima pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju, jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku,  nastalih sagorijevanjem plastike (formaldehid, acetaldehid, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) u Brijestu, Antunovcu, i Ernestinovu te manje u Ivanovcu, Čepinu, Hrastinu i Šodolovcima, navodi osječko-baranjski Stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako se stanovnicima mjesta, gdje su zabilježene koncentracije onečišćenih tvari, gdje se i danas osjeti miris plastike, preporučuje mjera opreza što kraćeg zadržavanja na otvorenom i zatvaranje prostorija, kako bi se minimalizirala izloženost.

Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je požar pod nadzorom, za očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da stoga nema razloga za zabrinutost, poručuju iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

POGLEDAJTE VIDEO: Tko je kriv? Dok se Slavonci guše u otrovu, traže se odgovorni, a politika pere ruke

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo