'VRIŠTAT ĆEMO KAO MALA KORNJAČA' / Milanović: 'Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija od Finske; Ministra treba utamničiti'; A Plenković? 'Dobit će vile u leđa'

Trebamo biti nacija koja mora znati što ostvariti, ne pakosna, ne s figom u džepu ali spremna kada je nacionalni interes ugrožen djelovati svim sredstvima, kazao je Milanović

16.5.2022.
11:09
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda u prigodi Dana Grada i blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada te se pritom obratio prisutnima.

"Trebamo biti nacija koja mora znati što ostvariti, ne pakosna, ne s figom u džepu, ali spremna kada je nacionalni interes ugrožen djelovati svim sredstvima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska godišnje ubere pet milijardi kuna više nego što uplati. Novac za poljoprivredu je zapravo socijala, dobro došla ali prijelazna etapa. Kad maknemo tu europsku poljoprivrednu socijalu koja neće učiniti Hrvatsku poljoprivrednom velesilom, ostalo nam je malo manje od tri milijarde kuna", rekao je predsjednik.

Image
ON TVRDI DA JE DOBRO, ALI... /

Bivši član Azova o zarobljenom Hrvatu: 'Govori što mu se kaže kako bi spasio živu glavu'; Milanović: 'Rusi ga okolo vode kao trofej'

Image
ON TVRDI DA JE DOBRO, ALI... /

Bivši član Azova o zarobljenom Hrvatu: 'Govori što mu se kaže kako bi spasio živu glavu'; Milanović: 'Rusi ga okolo vode kao trofej'

"Dakle, šest brodskih proračuna je hrvatska bilanca, to je naš plus. Moraš se pitati što si dao zauzvrat. Dao si svoju suverenost, pravo odlučivanja o nizu pitanja, dao si svoje strpljenje, ponos i dostojanstvo jer te vrlo često nitko ništa ne pita, a i kada rade o stvarima koje te se tiču, kao što je BiH i nitko te ništa ne pita, vidite da ne pitaju ni Turke, pa im onda zadnji dan dođu. Turska je malo veća od Hrvatske, jedno 23 puta", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti svjesni svijeta u kojem se nalazimo. On nije protiv Hrvatske, nije zao, nije dizajniran da nas uništi, ali ako se sami ne pobrinemo za sebe, nitko nas neće čuvati. Vrištat ćemo kao mala kornjača koja ne vrišti, ili žaba koju nitko ne shvaća ozbiljno, i naši interesi će biti gaženi, a da oni koji to čine toga uopće neće biti svjesni", kazao je. 

'HDZ je talac Plenkovića i još dvije, tri osobe'

"Ostajem pri stavovima oko NATO-a. Erdogan isto radi za Putina kao i ja. Turska ima problem sa Švedskom. Mi nemamo problem sa Švedskom i Finskom, imamo problem preko Save, i to ozbiljan. Turska se bori za svoje interese. Turci reagiraju tek sada, i to je zanimljivo, a o tome se priča već mjesec dana. I to jer do sada nitko s njima nije razgovarao. Nije mi drago što se ovo dogodilo, što je Turska reagirala, a znao sam da će reagirati, jer to nas stavlja u drugi plan", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je talac Plenkovića i još dvije, tri osobe. On pikira jedan do dva posla u Bruxellesu, nudi mu se više. Ono što on pikira ne može dobiti ako pisne, odnosno ako se ponaša kao ja. Kada nisi slobodan od želja i ambicije, radiš protiv naroda. I to se trenutno događa. Mislim da sam bio jasan što se želi postići s ovime. Želim zaštititi Hrvate u BiH od bezobraznog zuluma. Komšić je jučer vrijeđao Hrvate i Hrvatsku i nemam ništa protiv niti odlučujem o tome da netko dođe kao gost na neku televiziju. Vjerujem da bi BBC rado ugostio Putina", rekao je.

'Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija nego cijela Finska'

Zatim je upitao što Hrvatskoj prijeti da se oni zauzmu za svoje sunarodnjake u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što Hrvatskoj prijeti da se jasno, glasno i muški zauzme za svoje sunarodnjake u BiH. To da će te gledati kao krkana s Balkana u Bruxellesu? Pa što i da jesmo? Vrijeme odluke se bliži. Ja ovo ne radim radi sebe. Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija nego cijela Finska. Želim čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH vide li oni u ovome što ja radim nešto korisno ili da ja prestanem? Ali taj odgovor mora biti jasno i gromko, da ili ne, ništa između. Ovo nije kontest između mene i Plenkovića. Ja s ovim mogu ići dalje samo ako oni jasno kažu što hoće. To je prilika za hrvatsko zajedništvo. Finskoj svaka čast", kaže Milanović", rekao je.

"Kada gurate nos u sve i dijelite svima savjete, onda vam je izloženo oko. Turci su puno gori od nas, oni žele vidjet na papiru ustupke. Odjednom trebaš Turke - što si kuhao, to ćeš jesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Banožiću: 'Treba ga utamničiti. Bavi se kriminalom'

Milanović kaže i kako će stalno podsjećati na to da je "ministar obrane počinio kazneno djelo".

"Situacija u kojoj ministar imovine pere i maltretira dvije visoke dužnosnice Državnih nekretnina, koje su osnovane upravo da se ministar ne mora baviti takvim detaljima, da ga se zaštiti. On je to preplivao kao panonski mornar, s vrećom na leđima i čačkalicom u ustima, došao je i maltretirao te žene da se postupi kako se inače ne postupa… Ili mu treba oduzeti poslovnu sposobnost da ne može imati ni vozačku dozvolu ili ga treba utamničiti. Trenutni ministar obrane je čovjek koji se bavi kriminalom", kaže predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako se ministar nikad ne bi smio upletati u predmete. "On je po struci ništa, čovjek bez... Ajd, nije bitno što je, ništa. Da je barem imao odvjetnike kraj sebe. Blizu su izbori i nemojte ljude dirati. Krivično djelo. Očekujem da se i Sabor uključi. Ili neka mi kažu da sam u krivu. Ovo je pritisak, da, i on završava tamo gdje ih vi prenesete."

'Zašto tek sada?'

"Zašto tek sada? Zašto ne prije godinu dana? Zašto Blinken ne dolazi u Zagreb? Jer zna da ima vladu koja će za njega obaviti", govori Milanović o pozivu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinekenom da se angažira oko pitanja Hrvata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi hrvatski stav bio jasan, zajednički, koherentan… Finska hoće u NATO i svi padaju na koljena."

Milanović kaže kako njegovo djelovanje nije prorusko nego "prohrvatsko".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što bi se Hrvatskoj dogodilo kada bismo Andrej Plenković i ja zauzeli ovakav stav? Hrvatskoj, ne njemu", pita se predsjednik.

'Jandroković će zabiti vile u leđa Plenkoviću'

Na pitanje o Jandrokovićevoj izjavi da mu je festival kobasica važniji od onog što govori Milanović, predsjednik kaže kako će "on nabiti vile u leđa Plenkoviću", ali da ga ipak"“neće zvati onako kako ga zovu u HDZ-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bože, kako neduhovit tip. Ne podnosim neduhovite tipove", govori predsjednik.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo