ZASTRAŠUJUĆA OPOMENA /

Milanović izrazio sućut obiteljima ubijenih u Daruvaru: 'Rigoroznije kontrolirajte posjedovanje oružja'

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Predsjednik je poželio svim ranjenima brz i siguran oporavak

23.7.2024.
16:30
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je izrazio sućut obiteljima stradalih u zločinu u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru, te pozvao nadležne institucije na brzu istragu i rigorozniju kontrolu posjedovanja oružja.

"Svim ranjenima želim brz i siguran oporavak, a djelatnicima hitne medicinske službe zahvaljujem na brzoj i organiziranoj reakciji pri spašavanju ozlijeđenih", poručio je predsjednik, priopćio je njegov ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je naveo da od policije i državnog odvjetništva očekuje brzu i temeljitu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti tog zločina i kaznilo odgovorne.

Izjavio je da je šokiran divljačkim, nezapamćenim zločinom u Daruvaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIO JE PIJAN /

Novi užas u Daruvaru! Zvao Hitnu pa prijetio da će uzeti nož

Image
BIO JE PIJAN /

Novi užas u Daruvaru! Zvao Hitnu pa prijetio da će uzeti nož

"To je zastrašujuća opomena i zadnji poziv svim nadležnim institucijama da učine više na prevenciji nasilja u društvu, uključujući još rigorozniju kontrolu posjedovanja oružja", poručio je predsjednik.

U zločinu u Domu za starije i nemoćne u ponedjeljak je u Daruvaru ubijeno petero štićenika i nekoliko ih je ranjeno te su prevezeni u bolnicu.

Prema pisanju medija, ubojica je 51-godišnji umirovljeni vojni policajac K. P. iz Donjeg Daruvara , čija je majka bila štićenica u tom domu. 

Navodno je nakon ubilačkog pohoda pištoljem pobjegao, ali ga je policija pronašla u blizini jednog kafića i  uhitila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Bitna je provedba zakona o kontroli naoružanja

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u utorak referirajući se na stravičan zločin u Daruvaru da nije bitna samo regulacija nego i provedba zakona o kontroli naoružanja.

"Čovjek je bio ilegalno naoružan i to je tamo (Daruvar) dosta ljudi znalo. Trebalo mu je oduzeti oružje. Ovo pokazuje koliko je bitna ne samo regulacija, nego i provedba zakona o kontroli naoružanja“, istaknuo je predsjednik u priopćenju, uz napomenu kako je posao prevencije u provođenju i utjerivanju zakona u rukama policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravajući na problem ilegalnog posjedovanja oružja poručio je i kako je potrebna stroža zakonska regulativa vezana uz posjedovanje oružja.

"Dakle, od strogog prema strožem. Nije tipično za prosječnog građanima da ima oružje", kazao je.

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na nove kibernetičke napade, na Zračnu luku Split i naplatnu postaju Demerje na autocesti A1, ocijenivši da Hrvatska nije dovoljno otporna na takve prijetnje.

Naveo je da zna dosta dobro i detaljno što na tome rade naše agencije i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA), ali i upozorio na disfunkcionalnu koordinaciju sigurnosne i vanjske politike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Disfunkcionalna je jer je na čelu Vlade čovjek koji i dalje, treću godinu za redom, zlonamjerno i svjesno opstruira rad najviših koordinacijskih tijela i sustava nacionalne sigurnosti. One su također bitne i za donošenje operativnih političkih odluka“, rekao je.

"Radi se o tome da premijer uzurpira svu vlast u državi i lomi poluge vlasti jer ne želi da se sastanu odgovarajuća tijela. Izgleda da se neće sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost jer tako Plenković neće, a Ustavni sud ga neće upozoriti da krši Ustav. Međutim, tamo gdje se radi o izbornoj utakmici, e tu onda nastupa Ustavni sud", kazao je Milanović, priopćio je Ured predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ubojica iz Daruvara nedavno se sukobio s muškarcem. Majka ozlijeđenog ispričala što se dogodilo

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo