oblaci / Znate li kako nastaju oblaci

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zasigurno ste se mnogo puta divili oblacima u kojima katkad vidimo razne oblike, a katkad ostajete zadivljeni njihovom paučinastom strukturom. No, znate li kako nastaju oblaci?

19.9.2017.
13:13
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Oblaci su vidljive nakupine kapljica vode ili čestica leda u atmosferi. Meteorolozi razlikuju deset vrsti oblaka. No, kako nastaju oblaci?

Za opisati kako nastaju oblaci potrebno je znati da oni nastaju kondenzacijom vodene pare do koje dolazi širenjem i hlađenjem toplih struja koje se podižu u visinu. Ove zračne struje nastaju iznad toplijih dijelova Zemljine površine iznad kojih je zrak topliji u odnosu na okolni hladniji zrak, te je samim time i rijeđi od okolnog zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzdižuća topla zračna struja se tokom penjanja širi i  hladi sve dok se njena temperatura ne izjednači s temperaturom okolnog zraka.

U zraku je uvijek određena količina vodene pare koja se kondenzira na dovoljno niskim temperaturama kakve su u visokim slojevima atmosfere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za objasniti kako nastaju oblaci dovoljno je reći da se slobodne molekule vode privlače i formiraju vodene kapi ili malene kristale leda koje u većim grupacijama sa Zemlje opisujemo kao oblak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo