Zločinci i mrtvi naprijed, Kukuriku stoj!

Prijavite li se na neki od natječaja za posao, mogući poslodavac zatražit će od vas potvrdu o nekažnjavanju.

25.10.2011.
13:18
VOYO logo

Teška sramota. Tim se riječima najblaže može opisati činjenicu da se pravomoćno osuđeni ratni zločinac na izdržavanju višegodišnje zatvorske kazne po zakonima ove države može ravnopravno sa svima ostalima natjecati na parlamentarnim izborima. Branimir Glavaš, čovjek koji je osuđen jer je, između ostalog, odgovoran što je jedno ljudsko biće zvjerski ubijeno izlijevanjem kiseline iz akumulatora u grlo, bit će nositelj izborne liste stranke koju je osnovao, i to u dvjema izbornim jedinicama.

Glavaševo izrugivanje iz zatvora

I nitko mu to ne može zabraniti. Štoviše, ratni zločinac ponosan je na svoj najnoviji plan, pa iz zatvora daje intervjue u kojima ističe kako odluka njegovih stranačkih drugova znači veliku moralnu potporu i priznanje. Iako je perverzno iz Glavaševih usta uopće čuti riječ moralno, za tu najnoviju svinjariju najmanje je kriv on sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov potez bio je predvidljiv, a činjenica da su u Vladi i Saboru zanemarili zakonski zabraniti takvima da se izruguju pravnoj državi, pokazatelj je moralne truleži koja se nezaustavljivo širi. Barem su u ovom sazivu parlamenta dični narodni zastupnici imali priliku vidjeti svoje kolege iz klupa zavezane lisičinama u pratnji policajaca, kao i bivšeg premijera kojeg po regiji naganjaju policajci više država. No, to očito nije bio dovoljan motiv da se barem pravomoćno osuđenima za zločine, krađu, pljačku i ostala teška djela zabrani aktivno sudjelovanje na izborima.

Stali uz bok Srbiji

Činjenicom da će se, po svemu sudeći, Glavaš uspjeti legalno kandidirati te nositi izborne liste, Hrvatska se svrstala uz bok Srbiji, u kojoj je to također moguće. Zanimljivo, i u Srbiji je nositelj liste na izborima bio ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji se također u utrku za predstavnika naroda uključio iz zatvorske ćelije. Zločinac Glavaš osim hrvatskog ima i državljanstvo BiH, no čak i u toj državi koja ima teške institucionalne probleme Glavaš ne bi mogao ni primirisati izborima. Tamošnji izborni zakon, naime, propisuje da osoba koja je pravomoćno osuđena ne može tijekom izdržavanja kazne sudjelovati u političkom životu niti se kandidirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda europska praksa poznaje različite načine reguliranja prava zatvorenika da biraju ili budu birani, u Hrvatskoj ne bi smjelo biti spora o tome da bi se osuđenicima za teška djela pravo kandidiranja na izborima moralo uskratiti. Za razliku od zemalja razvijene demokracije, politička kultura na ovim prostorima toliko je niska da jedna parlamentarna stranka bez da trepne okom kandidira ratnog zločinca. Stoga, takvu odluku ne treba prepuštati njima.

Demagogija i politikantstvo

Aktualni hrvatski zakon, dakle, dopušta izbor u Sabor svima koji su punoljetni hrvatski državljani i nije im oduzeta poslovna sposobnost. Tom činjenicom sve što je predsjednica Vlade i HDZ-a rekla o Glavaševoj kandidaturi može se, kao što smo se već naviknuli, podvesti pod puku demagogiju. Upitana o slučaju Glavaševe kandidature, Kosor je zaključila kako ta stranka ne bi trebala ni postojati jer 'ne poštuje sudbenu vlast', te lopticu prebacila na Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao da nije predsjednica stranke iz koje je ratni zločinac potekao i koja je krojila sve zakone u Hrvatskoj 16 dugih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da DIP ne donosi zakone, nego samo postupa u skladu s njima, ishod je predvidljiv, pa je osim onog demagoškog, nejasan bilo koji drugi razlog zbog kojeg bi predsjednica Vlade tvrdila da je Glavaševa kandidatura posao DIP-a. Ne izvede li tešku pravnu vratolomiju, DIP jedino u javnosti može podijeliti sramotu s premijerkom.

Sramotni niz se nastavlja

Posljednja je to u nizu sramota kojima smo svjedočili gotovo na svim izborima do sada. Od izbora do izbora glasaju pokojnici, a budući da birački popisi i dalje nisu sređeni, glasat će i 4. prosinca. Financiranje stranaka putem crnih fondova i dalje je ne samo moguće, nego i vjerojatno. Neće to spriječiti ni afera koja trese HDZ jer prljava rabota izvlačenja novca iz državnih poduzeća u privatnu i stranačku korist nije još ni blizu sudskog epiloga. Ostalima koji su se ogriješili o zakon podnoseći nepotpuna ili neistinita financijska izvješća nakon kampanje nije se dogodilo ništa. Kandidirat će se i na ovim izborima, na kojima mogu imati samo više iskustva da još spretnije prikriju sumnjive izvore novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, premijerku Kosor ne zabrinjava toliko Glavaševa kandidatura, pokojnici u biračkim kutijama i iz kojih će se izvora koji od kandidata financirati. Ona je ozbiljno zabrinuta zbog naziva Kukuriku koalicije, koju oporba uporno koristi iako su iz HDZ-a već nekoliko puta javno prozivali oporbenjake jer krše izborno zakonodavstvo. Nisu se registrirali, naime, kao koalicija pod tim nazivom, pa prema sadašnjem zakonu pod tim nazivom neće moći biti ni na izbornim listama.

Eto, valjda je samo u Hrvatskoj moguće da oporbenjaci krše zakon jer koriste ime koje nije sačinjeno ni od imena ni od skraćenica imena stranaka koje tvore koaliciju, a da kandidiranje ratnog zločinca bude zakonski čisto. Na tome zahvaljujemo svima koji su 20 godina sjedili u Saboru te nas, unatoč masnim plaćama i povlaštenim mirovinama, nisu uspjeli zaštititi od tiskanja imena ratnih zločinaca na izbornim listama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201110240896006 arti-201110240493006 arti-201110190541006 arti-201110030415006

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču