BERBA ŽLAHTINE / Zlatnih kapi bit će 30% manje nego lani, no to ovdje nikoga ne brine: 'Očekujem stvarno super vino'

Grožđe je zdravo, ali urod se ne može uspoređivati s prošlom godinom

25.9.2019.
7:00
VOYO logo

Vrbničko polje vrvi beračima grožđa. Zlatne bobice iznimne su kvalitete, puno bolje no lani, ali zato je urod manji bar za trećinu. 

Ipak, tamošnje vinogradare i vinare to ne brine - važnije im je da će zlatne kapi žlahtine dozrijevati u novom podrumu u koji su uložili milijune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pit ćemo dobru žlahtinu"

Na trsu neće ostati nijedan grozd. Bobice su slađe no ikada, a za Josipa kažu da ih bere brže no itko. Grožđe je zdravo, ali urod se ne može uspoređivati s prošlom godinom što ovdje nikoga ne brine. "Ona je bila van svih uroda koji su uopće mogli očekivati, iznenađujuća za sve, ali ove godine pit ćemo dobru žlahtinu", kaže Josip Gršković iz Vrbnika. 

U njezino stvaranje uključena je cijela obitelj. Kažu, berba je najteži, ali i najslađi dio posla koja se prenosi generacijama. "To smo naslijedili od djeda, ja i brat smo još više proširili, s tim se bavimo, volimo to", kaže vlasnik vinograda Ivan Gršković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi su iskoristili svaki pedalj vrbničkoga polja. U jednom vinogradu trga sedamnaestero Volarića. "To je kruna našeg cjelogodišnjega rada", kaže vlasnik vinograda Ivan Volarić.

"Imam 19 godina, u berbi sam otkad znam za sebe i uživamo u tome. Svake godine je veselje kad počinje berba", kaže Marta Volarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadruga postoji 115 godina

Većina vrbničkih obitelji, njih 124, članovi su zadruge koja postoji 115 godina. Tamo voze urod, zajedno prerađuju i prodaju.

"Jer mali i rascjepkani na tržištu ne bi nikako opstali. I da nema zadruge, mislim da bi vinogradarstvo u Vrbniku bi bilo vrlo, vrlo sitno. Sigurno ne u ovakvim razmjerima", kaže Emil Volarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadruzi enolog brine o svakoj kapi. Mjeri šećer, određuje kiselinu i kaže da su idealne za žlahtinu. "Za tu jednu njezinu prepoznatljivost, a to je svježina, to je voćnost, tako da ja očekujem jedno stvarno super vino, puno bolje nego prošle godine", kaže enolog zadruge u Vrbniku Dominik Gršković.

U tri godine investirali oko 17 milijuna kuna

U tome će im pomoći 1600 kvadrata novog, modernoga podruma. "U zadnje tri godine smo investirali negdje 17 milijuna kuna što u zgrade što opremu i sada imamo izuzetno dobre uvjete, kompletan prostor je termoizoliran, klimatiziran, svaka vinska posuda ima sustav za hlađenje", kaže upravitelj zadruge u Vrbniku Marinko Vladić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vrbniku će vina biti bar 30 posto manje no lani, ali zlatne kapi žlahtine bit će puno kvalitetnije no lani. Kažu, to je prirodna ravnoteža! 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo