KUĆA NA KLIZIŠTU / Život u konstantnom strahu: 'Nama je kofer stalno spremljen. Uzeli smo najosnovnije stvari da možemo pobjeći'

Rasjed nasred dvorišta su betonirali, ali ispod njega je i dalje rupa, a sve je na rubu litice

4.9.2020.
21:40
VOYO logo

"Dankin kofer je stalno spakiran, dokumenti uvijek pri ruci, a auto parkiran na ulici. Ona nigdje ne putuje, već je spremna za evakuaciju". Tako smo lanjskog listopada najavili priču o problemima mještana Posedarja čijih je 50-ak kuća na klizištu još od ožujka 2018. godine.

Mnoge kuće, sve redom s građevinskim dozvolama, već su ispucale, a mještani su nakon odluke Općine da izgradi potporni zid, ponovno zabrinuti. Dolaze jesenske kiše, ali Općina nema svoj dio novca za projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18. ožujka 2018. Danka nikada neće zaboraviti. Bujica je odnijela dio njenog dvorišta na plažu. Od tada živi u strahu i spakirana.

"Mi mira nikada nemamo. Nama je kufer stalno spremljen u slučaju nečega. Najosnovnije smo stvari uzeli u slučaju nečega da mi možemo pobjeći ća da nam se ne bi desilo ono najgore što se tiče naših života", rekla je Danka Bolić iz Posedarja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
život na klizištu /

Strepe za život i imovinu, a država ih ignorira: 'Čim padne kiša, strahujemo hoćemo li završiti u moru'

Image
život na klizištu /

Strepe za život i imovinu, a država ih ignorira: 'Čim padne kiša, strahujemo hoćemo li završiti u moru'

Rasjed nasred dvorišta su betonirali, ali ispod njega je i dalje rupa, a sve je na rubu litice.

"Ispod nas je šuplje, tu nema ničega ispod To može u svakom trenutku propasti i otići dolje u more", izjavila je Danka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 30 litara kiše prije dva dana opet je pokrenulo bujice od loše napravljenog odvoda s ceste iznad naselja.

"Opet se vidi odron, vidi se krater, novi krater koji je izaša, vidi se. Kamenja su izašla na plažu, sve je izašlo. Odron postoji i sad se mi bojimo jeseni pad počnu jače kiše. Opet će biti klizište", poručio je Ivan Klanac, vijećnik Općine Posedarje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporni zid dug 400 metara stoji oko 17 milijuna kuna. Prvu fazu od 3 i pol milijuna Hrvatske vode financirat će s milijun i 900 tisuća kuna, Zadarska županija s 400 tisuća, a Općina kao investitor bi trebala dati preostalih 900 tisuća kuna. No zbog saniranja starih dugovanja i nepunjenja proračuna u vrijeme corona krize, Općina trenutno nema novca.

"A za Općinu ima za auto kupiti. Auto mu se pokvarilo, ostalo u Splitu, trče odma auto kupovat. Znači, za auto ima novaca, za drugo nema. Njemu je samo situacija dobra da igralište pravi, a drugo ga ne zanima, on ne živi ovde", rekla je Slavka Sentić iz Posedarja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik se nada da će se u listopadu početi plaćati prolongirani porez na dohodak, a ako Vlada ne donese skoro takvu odluku, ostaje im prodaja općinskog terena vrijednog oko 7 milijuna kuna.

"To je zadnja solucija, prodaja zemljišta. Ako se to realizira, taj novac će biti na računu Općine već krajem 9. mjeseca, tako da prva situacija će biti u 10. mjesecu. Sad treba krenuti s radovima u 9. mjesecu. Prodaja terena je rješenje odmah", poručio je Klanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zainteresiranog kupca već imaju, pa načelnik misli da bi radovi mogli krenuti već za 15-ak dana. Danka će ipak ostati spakirana do daljnjeg.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo