'Živimo na izvorima tople vode, a smrzavamo se'

Stanovnici Topskog ovih su dana izašli na ulice kako bi upozorili da već mjesec dana nemaju grijanja.

21.10.2010.
19:44
VOYO logo

Živimo na izvorima tople vode, a već mjesec dana se smrzavamo, poručuju žitelji općine Topusko koji su se ovih dana "digli na noge". Koliko im je "voda došla do grla" govori i podatak da su u prosvjede na cestu za vrijeme hladnoće i kiše izašle i brojne majke s malom djecom.

"Smrzavamo se već mjesec dana, a naši se lokalni moćnici prepucavaju oko koncesije bez koje smo se do sada grijali unazad 15 godina", kaže Ankica Perčilnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Općina je ove godine odlučila grijanje staviti u zakonske okvire te dodijeliti koncesiju tvtci koja bi taj dio posla obavljala. Raspisala je natječaj na koji se javila samo tvrtka kći Lječilišta Topusko, Termalna voda d.o.o. No, kako kaže načelnik Topuskog Nikola Abramović, nije zadovoljila propisane uvjete, pa je natječaj poništen.

"Da bismo osigurali grijanje dok ne raspišemo novi natječaj mi smo u Gradskom vijeću donijeli odluku kojom koncesiju, koja se inače dodjeljuje na 30 godina, tvrtci Termalne vode dodjeljujemo na godinu dana. Do tada bi stanovnici imali grijanje, a tvrtka Termalna voda bi dobila na vremenu da nadopuni svoju dokumentaciju", pojašnjava nam načelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naše pitanje zašto Termalna voda ne grije stanove promrzlih stanovnika, Abramović odgovara: "Zlostavljaju građane Topuskog i time se služe kao ucjenom da dobiju koncesiju".

Po tom pitanju s njim se ne slaže direktor Termalne vode d.o.o. Zvonko Belošević koji ističe kako Općina ne poštuje zakon. Njihovu odluku o koncesiji na godinu dana naziva pravno neutemeljenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokalna uprava zakonski ne može donositi takve odluke. Jedini zakonski put je postupak po Zakonu o javnoj nabavi, jer je natječaj poništen. Na taj način sve se može riješiti u nekoliko dana", ne odstupa Belošević ističući kako je gradska vlast svoje građane "osudila na hladnoću". Dodaje kako su HERA i Ministarstvo još u ožujku upozoravali Općinu na nužnost koncesije, no da se s rješavanjem tog problema nije krenulo gotovo do početka sezone grijanja. Na naše pitanje do kada će se građani Topuskog smrzavati, Belošević kaže: "Sve do onog trenutka dok Općina ne riješi problem".

No dok Belošević i Abramović prebacuju loptice s jednog na drugoga, građani u Topuskom sumnjaju kako je riječ o političkim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad pitate našeg načelnika zbog čega nemamo grijanja, on počne pričati o odnosima sa županicom i lječilištem, a to nas ne zanima. Nas ne zanimaju njihove političke igre. Mi samo želimo grijanje", kaže nam Ankica Perčilnić.

Građani upozoravaju da za sve vrijeme dok se oni smrzavaju, Lječilište Topusko grijanje ima. Pitaju se kako to? Zvonko Belošević pojašnjava kako je Lječilištu Ured državne uprave izdao vodopravnu dozvolu po kojoj termalnu vodu mogu koristiti za balneologiju, bazen ali i za grijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo svemu da su Termalna voda d.o.o. tvrtka kći Lječilišta Topusko, osnovana jer, kako pojašnjava Belošević, Lječilište zakonski nije moglo zatražiti koncesiju za grijanje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo