ŽIVI ZID PREDSTAVIO PRIJEDLOG ZAKONA O HRT-u: / Ukidanje RTV pristojbe i financiranje javne televizije iz državnog proračuna

Image

Želimo da se i HRT tako financira s 0,7 posto prihoda, a kako bi proračun rastao, tako bi rasla i sredstva za HRT pa bi na kraju imao daleko veća sredstva nego što ih ima sada.

13.12.2017.
13:54
VOYO logo

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u srijedu je predstavio prijedlog Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, kojim se predviđa ukidanje RTV pristojbe i financiranje javne televizije iz državnog proračuna.

Pernar: 'Revolucionarne promjene za građane'

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Ivan Pernar najavio je da Živi zid šalje u saborsku proceduru svoj 13. zakonski prijedlog, koji će donijeti revolucionarne promjene za građane, jer se ukida RTV pretplata. "Naš prijedlog spašava građane ne samo od RTV-pretplate nego i od troškova koji iz nje proizlaze, odnosno, ovrha", ustvrdio je Pernar istaknuvši da je HRT godišnje slao preko 100.000 ovrha, čiji je trošak uvijek značajno nadilazio iznos pretplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki trošak stvaraju i pravne službe HRT-a, te inkasatori, a ovim se zakonskim prijedlogom to zaustavlja, pojasnio je Pernar. Prema zamisli Živog zida, HRT bi se financirao s 0,7 posto planiranih proračunskih prihoda, što bi u 2018. godini iznosilo 900 milijuna kuna. "Ovim zakonom prebacujemo financiranje HRT-a s građana na državu. Na kapitalnom računu HNB-a, odnosno, zadržanoj dobiti ovog trenutka nalazi se 17 milijardi kuna, a mi predlažemo da se 900 milijuna kuna potrebnih za provedbu zakona uzme s kapitalnog računa HNB-a, odnosno da se mrtvi kapital stavi u funkciju", kaže Pernar.

'Podizanje gledanosti i bolje uvjete za rad i veće plaće zaposlenicima'

Branimir Bunjac ustvrdio je da Živi zid time želi poboljšati rad HRT-a kako bi mogao ispuniti funkciju javne televizije. Njime želimo postići podizanje gledanosti i bolje uvjete za rad i veće plaće zaposlenicima na HRT-u, dodao je Bunjac. Predloženi model provodi se već u nekoliko država, poput Rumunjske koja je od veljače ove godine ukinula plaćanje RTV-pretplate, te se javna televizija financira direktno iz proračuna, rekao je Bunjac. 'Želimo da se i HRT tako financira s 0,7 posto prihoda, a kako bi proračun rastao, tako bi rasla i sredstva za HRT pa bi na kraju imao daleko veća sredstva nego što ih ima sada', poručio je Bunjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo