NA PAPIRU SIROTINJA, A ŽIVE KAO ELITA / Dužni su 1,3 milijarde eura, a okupani su luksuzom: Porezni USKOK kreće u lov na prevarante, među njima ima i bivših nogometaša

Na listi srama je 34 tisuće građana. Prva na listi je tvrtka OMS Upravljanje Josipa Šurjaka i Gorana Husića uhićenih zbog malverzacija u Ini

24.12.2023.
15:23
VOYO logo

Porezni USKOK najavio je od siječnja lov na prevarante, one koji na papiru nemaju ništa, a žive kao elita.

Luksuzni stanovi, skupi automobili, a dužni su državi. Služba za istraživanje prikrivene imovine trebala bi tome stati na kraj, piše Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koja će raditi istrage takve prikrivene imovine i istraživati i podnositi kaznene prijave, proaktivno sudjelovati u radu sa tijelima kaznenog progona, prije svega govorimo o USKOK-u i DORH-u", rekao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Najveći porezni neplatiše dužni su državi 1,3 milijardi eura. Na prvom mjestu, sa 61 milijun duga, je tvrtka OMS Upravljanje Josipa Šurjaka i Gorana Husića uhićenih zbog malverzacija u Ini. Husić tvrdi da nema skrivenu imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je tvrtka OMS Upravljanje ostvarila iznimnu dobit u 2022., obračunate su akontacije kao i porez na ekstra dobit, mi čekamo sad da se dogodi prijava na stečaju kako bi mogli zatražiti da otpišu i porez na ekstra dobit jer je tvrtka neopravdano zaleđena od strane Županijskog suda tijekom 2022", rekao je Goran Husić, član društva OMS Upravljanje.

Na listi srama su i bivši nogometaši, poduzetnici… Ukupno 34 tisuće ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USKOK RADI PREKOVREMENO /

Tri osobe prijavljene radi primanja i davanja mita u Fini i Poreznoj upravi

Image
USKOK RADI PREKOVREMENO /

Tri osobe prijavljene radi primanja i davanja mita u Fini i Poreznoj upravi

'Da ja ukradem 100 eura, završila bih u zatvoru'

"To vam je nekako tradicija kod nas već valjda zadnjih 30 godina. Znači, mi smo snalažljivi kaj se tog tiče, a pravna država ne funkcionira u tom smislu", kaže Mladen Rakić iz Zagreba.

"Nemam komentara, ja nemam ni šupe. Eto. Pa ja da nešto ukradem, 100 eura, završila bi u zatvoru", smatra Enisa Travljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nova služba u sklopu poreznog Uskoka nije pravo rješenje smatraju i stručnjaci.

"Churchill je rekao ako želite ne riješiti problem, formirajte komisiju. Jedino rješenje je uvođenje poreza na imovinu kakav imaju sve zemlje Europske unije, jedino Hrvatska nema zbog potpuno nepoznatih motiva, hrvatska politička elita nije se odlučila na taj porez", pojašnjava ekonomski analitičar, Damir Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Porezne ipak uvjeravaju da se tome može stati na kraj.

"Pa vjerujemo da hoće s obzirom da ova služba surađuje s tijelima kaznenog progona i osim toga postupa na način da nije vezana rokovima zastare", rekao je Kutleša. Na tome će raditi osam posebnih utjerivača državnog duga, a s radom počinju od 1. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo