Idući tjedan stiže zahlađenje, a prava zima tek krajem mjeseca?

Kad će doći prava zima i u Hrvatsku, teško je, kažu meteorolozi, sigurno prognozirati. No, jedan od mogućih scenarija je da krajem siječnja ili početkom veljače naglo zahladi s oborinama.

7.1.2014.
9:52
VOYO logo

Danas će najviše sunca imati Dalmacija, posebice njen jug. Na sjevernom će Jadranu prevladavati umjerena naoblaka, a početkom dana mjestimice će biti niskih oblaka, moguće i magle ili sumaglice. Vjetar će posvuda biti slab, južnih smjerova, ponajprije jugozapadni i južni, samo će uz dalmatinsku obalu biti slabog, prema otvorenom moru umjerenog, sjeverozapadnog i zapadnog vjetra. Jutro će u kopnenoj Hrvatskoj biti prohladno, s temperaturama zraka između 2 i 6°C, dok se na obali i otocima očekuje od 7 na sjevernom Jadranu do 11°C na južnodalmatinskim otocima. Dnevne temperature zraka u kopnenim će se predjelima kretati između 6 i 14°C, a u morskim od 12 do 17°C. U područjima s dugotrajnijom maglom bit će hladnije.

I u četvrtak se širom zemlje očekuje stabilno i iznadprosječno toplo vrijeme. U unutrašnjosti zemlje bit će magle ili niske slojevite naoblake koja se ponegdje može zadržati i dulje. Najviše sunca očekuje se u Dalmaciji, dok će na sjevernom Jadranu popodne biti umjereno oblačno. U kopnenoj će Hrvatskoj puhati slab vjetar južnih smjerova. Na Jadranu će biti slabog i umjerenog sjeverozapadnog, na Kvarneru i jugozapadnog vjetra. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 0 do 4°C u kopnenim te između 5 i 12°C u morskim predjelima. U najtoplijem dijelu dana kopnene predjele očekuje između 7 i 13°C, a morske od 11 do 16°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend će temperatura pasti za koji stupanj, ali će i dalje biti iznadprosječno toplo.

'Nije nerealno očekivati ekstremno vrijeme'

Kad će doći prava zima i u Hrvatsku, teško je, kaže za Večernji list meteorolog Meteo infa Nebojša Subanović, sigurno prognozirati. No, jedan od mogućih scenarija je da krajem siječnja ili početkom veljače naglo zahladi s oborinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada nije nerealno očekivati ponovno ekstremno vrijeme – izrazito velike hladnoće i dosta oborina. Treba uzeti u obzir i mogućnost da bi se zima ove godine mogla protegnuti, odnosno da bi u slučaju da zahladi početkom veljače, takvo vrijeme moglo potrajati i u ožujku", kaže Subanović.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/juzina-sve-do-kraja-sijecnja-prava-zima-i-snijeg-tek-u-veljaci-913618

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo