'ovo je užas' / 'Kineski zid' pod Marjanom izazvao bijes građana: Objekt koji im je ukrao pogled ima valjanu dozvolu

Za Društvo arhitekata nije neobično da investitor želi iskoristiti svaki kvadrat, a da rezultat bude nakaradan

28.2.2020.
18:00
VOYO logo

Neobično uska i visoka na splitskim Mejama stambena zgrada u izgradnji privlači poglede. Međutim, stanari okolnih zgrada su ogorčeni jer sada gledaju u beton, a ne more.

"Ne mogu je zvati kineski zid jer nije u Kini, ali može se zvati mejaški zid užas, ovo je ruglo, dno dna", kaže Dragana Fradelić iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari su se žalili  ministarstvu graditeljstva, ali žalba im je odbijena.

"Ali ovo što je dozvoljeno, šta će se događati sutra?! Znači svi oni mogu dignuti još dva kata po ovome i Marjan više nije Marjan, ovo je užas!", kazla je Jadranka iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Objekt podno Marjana ima građevinsku dozvolu i ne prelazi dozvoljene gabarite, što su nam potvrdili iz tvrtke investitora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građevina ima valjanu dozvolu. Dozvola je izdana sukladno zakonu i gerneralnom urbanističkom planu grada Splita, a susjedi su se bunili vjerojatno iz razloga što im smeta u pogledu, kao što je njihov objekt sagrađen ja mislim i na manjoj udaljenosti od objekta koja se nalazi iza njihove zgrade", kazao je Goran Šverko, član uprave Antino.

Za Društvo arhitekata nije neobično da investitor želi iskoristiti svaki kvadrat, a da rezultat bude nakaradan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je garđevinska inspekcija tako rekla i ako je ministarstvo reklo da je to ok, mislim da je u smislu parametara legalno, ali legalno nije ni uvijek legitimno, tako je i u ovom slučaju", kazao je Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Splita.

Problem leži u splitskom GUP-u, koji je preopćenit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem našeg splitskog GUP-a su česte izmjene i dopune koje idu uvijek u smjeru politike i moći, znači onaj tko ima političku moć i moć novca on određuje GUP", kazao je Jakov Prkić, gradski vijećnik.

Jedino rješenje su detaljniji urbanistički planovi gdje bi se uvažavao kontekst, dakle što se, ali i gdje se gradi. A novi splitski GUP još se čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo