ZET / 'pronašao' način kako spriječiti švercanje

5.3.2012.
11:08
VOYO logo

ZET ima novu ideju kojom želi spriječiti vožnju bez karte u javnom prijevozu. Riječ je o uvođenju elektroničke kartice za plaćanje vožnje mobitelom.

'Osobna kartica'

Naime, na kartici bi se nalazila osobna šifra svakog kupca, a putnici bi utipkavanjem te šifre i slanjem SMS-a na broj 8585 uplatili vožnju na svoju osobnu karticu koju će kontrolori provjeravati skenirajući kod s kartice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta karta, koja će se moći kupiti na kioscima, stajat će neki simboličan iznos, možda i samo pet kuna, ali ćemo time stati na kraj slanju poruka u posljednji trenutak", kaže Večernjakov sugovornik iz ZET-a ističući da su u toj tvrtki morali naći rješenje za "švercanje".

Pitanje vremena od slanja do potvrde

Pojašnjava da će se slanje poruka "u posljednji trenutak" izbjeći tako što će nakon uplate proći neko vrijeme dok se transakcija ne zabilježi na kartici. Na taj način putnici se više neće moći koristiti manipulacijom i platiti kartu tek u trenutku kada im se pojavi kontrolor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je pripremljeno. Još se čekaju dogovori s operaterima jer su im najprije bili otkazali ugovore, a sada se opet trebaju isposlovati uvjeti", kaže izvor iz ZET-a, koji nije znao kada će točno početi nov način plaćanja karata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo