'NIJE POSLAO MAIL' / Iz INA-e žestoko odgovorili Vanđeliću: Objasnili i zašto je vidio da tvrtka ubrzano gubi novac

Image
Foto: Igor Kralj / Pixsell

U Ini kažu da Vanđelić 'svoje insinuacije danas pokušava nevješto potkrijepiti mailovima kao navodnim dokazima' te tako tvrdi da je u mailu poslanom u srpnju 2021. ukazivao na to da Ina gubi novac za razliku od MOL-a

30.8.2022.
17:48
Igor Kralj / Pixsell
VOYO logo

Ina je u utorak priopćila da bivši predsjednik njezina nadzornog odbora (NO) Damir Vanđelić nije nikada na sjednicama NO-a izjavio, niti je poslao mail, koji bi ukazivao na to da Ina gubi novac, kako je to ustvrdio danas.

"Ina ne podržava pokušaje političkog poentiranja na istrazi pokrenutoj u vezi prodaje plina, a izvrtanje činjenica u svoju korist može djelovati zavaravajuće na javnost. U šest godina koje je proveo na čelu Nadzornog odbora Ine, g. Vanđelić nikada nije glasao protiv odluka koje su donesene na tom tijelu, a koje su se odnosile na rad Uprave Ine te poslovanje kompanije", kaže se u Ininom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvrće činjenice oko otkaza

Dodaje se da Vanđelić "nije nikada na sjednicama Nadzornog odbora izjavio, niti je poslao mail koji bi ukazivao na to da Ina gubi novac", kako to tvrdi danas.

U Ini kažu da Vanđelić "svoje insinuacije danas pokušava nevješto potkrijepiti mailovima kao navodnim dokazima" te tako tvrdi da je u mailu poslanom u srpnju 2021. ukazivao na to da Ina gubi novac za razliku od MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grafovi koji su poslani prikazuju poslovanje navedenih kompanija u 2020. godini, dakle više od godinu dana prije potpisivanja plinskih ugovora koji su sada pod istragom. U njima se uspoređuje povrat na imovinu i povrat na kapital MOL-a i Ine što je zbog različitog poslovnog portfelja kompanija neusporedivo. Nadalje, novčani gubici koje spominje u kontekstu sumnje na neovlaštenu prodaju plina odnosili su se na gubitke Ine iz 2020. godine do kojih je došlo uslijed 'zastoja' koje je uzrokovala pandemija koronavirusa", kažu u Ini.

Dodaju da Vanđelić također izvrće činjenice oko otkaza i postavljanja novih menadžera u Ini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da je kao predsjednik Nadzornog odbora doista mailom u svibnju 2021. godine tražio nadopunu sjednice točkom o menadžerima koji su napustili kompaniju, pri čemu važnim smatraju da je dio njih to učinio na vlastiti zahtjev.

Podržao odluke

"Kao i u ostalim slučajevima glasanja, g. Vanđelić je i na ovoj sjednici podržao odluke Uprave bez daljnjih pitanja i zahtjeva", zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanđelić je prvo bio član Nadzornog odbora Ine, a potom je od 2016. obnašao dužnost predsjednika NO-a pet godina.     

Danas je za N1 uz ostalo izjavio da ugovor koji je omogućio preprodaju Ininog plina nije bio u domeni nadzornog odbora nego uprave, te kako je vidio da Ina gubi novac o čemu je izvijestio nadležne među kojima i tadašnjeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Vanđelić istup reagirao je i Tomislav Ćorić, sadašnji viceguverner HNB-a.

"Vanđelić je vrlo kreativan u iznošenju alternativnih činjenica", poručio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Image
NET.HR OTKRIVA /

Supruga uhićenog dilera plinom je sutkinja: Donosimo detalje iz imovinske kartice

Image
NET.HR OTKRIVA /

Supruga uhićenog dilera plinom je sutkinja: Donosimo detalje iz imovinske kartice

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo