ŽENA KOJA JE PRVA JOŠ PRIJE 46 GODINA RAZDVOJILA ROD I SPOL: / 'U Hrvatskoj se morate suprotstaviti ovim napadima'

Image
Foto: Pixsell, Screenshot

Dala je svoje mišljenje o tome zašto su konzervativci toliko intenzivno ustali protiv ratifikacije Konvencije

27.3.2018.
21:43
Pixsell, Screenshot
VOYO logo

Istanbulska konvencija u Hrvatskoj je postala goruće pitanje, a društvo se podijelilo oko toga treba li konvenciju koju je većina država glatko ratificirala prihvatiti i Hrvatski sabor. Tu je situaciju komentirala Ann Oakley, britanska sociologinja, književnica i feministkinja koja je prije 46 godina u stručnu literaturu uvela pojam roda i tako postavila temelje rodnoj teoriji.

Objavila korisnu knjigu

'Kad sam 1972. objavila knjigu 'Spol, rod i društvo', ona je izazvala velik interes u Britaniji i u stručnim je krugovima odmah preporučena kao izvor za suvremeno objašnjavanje pojma roda. Političari i političke stranke nisu kritizirali moju teoriju, a znanstvena zajednica prihvatila je razlikovanje spola i roda. I to se pokazalo veoma korisnim', rekla je Oakley u intervjuu za Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dala je svoje mišljenje o tome zašto su konzervativci toliko intenzivno ustali protiv ratifikacije Konvencije.

Uspostavu roda kao posebne kategorije neki doživljavaju kao političku opasnost

'Tome je vjerojatno razlog povezanost rodne teorije s pokretima koji promiču društvena i politička prava. Stoga uspostavu roda kao posebne kategorije neki doživljavaju kao političku opasnost jer se potkopavaju tradicionalni ustaljeni sustavi vrijednosti u skladu s kojima društvo funkcionira', rekla je sociologinja i dodala da je 'vrlo važno pokušati se suprotstaviti takvim napadima'. Objasnila je kako je upravo definiranje razlike između roda i spola te prihvaćanje fleksibilnosti roda važna tema iz svih pokreta koji se bore za ženska prava, prenosi Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo