ŽENA KOJA JE PREŽIVJELA PAD KARAMARKA: / Neuništiva Šuica prošla je put od profesorice do EU povjerenice, a mnogi u HDZ-u je ne vole

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kako se Dubravka Šuica, najizglednija kandidatkinja za mjesto europskog povjerenika, uspela od profesorice do povjerenice

21.8.2019.
12:08
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Najizglednija kandidatkinja premijera Andreja Plenkovića za mjesto europskog povjerenika je Dubravka Šuica (62) koja je već posljednjih šest godina zastupnica u Europskom parlamentu. Tportal je ispričao priču o "neuništivoj" dubrovačkoj HDZ-ovki koja se od profesorice uspjela popeti sve do povjerenice, usprkos tome što nije bila u najboljim odnosima sa svim čelnicima stranke.

Od profesorice do gradonačelnice

Šuica je radila kao profesorica engleskog i njemačkog jezika te je dvadeset godina bila prisutna u prosvjetnom sustavu Dubrovnika. Početkom 1990-ih je bila zadužena za prosvjetu u Izvršnom vijeću Dubrovnika, radila je kao asistentica na Pomorskom fakultetu, predavač na Veleučilištu Dubrovnik te je bila ravnateljica gimazije Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1990. se zbog supruga učlanila u HDZ te je osam godina kasnije postala šefica dubrovačkog HDZ-a. Godine 2000. prvi put je izabrana u Sabor kao zastupnica, a godinu dana poslije prvi je put izabrana i za gradonačelnicu Dubrovnika gdje je odradila dva mandata. Svrgnuo ju je 2009. godine Andro Vlahušić.

Afere dok je bila gradonačelnica

Iako je 2005. izabrana za najbolju gradonačelnicu u Hrvatskoj te 2006. godinu i za 10 najboljih gradonačelnika svijeta, uz nju su se vezivale i neke afere. Prozivalo ju se da je pogodovala građevinskom lobiju, sporna je bila prenamjena zemljišta na Nuncijati, a tvrdilo se i da je preskupo platila uređenje "zlatnog zahoda" u Gradskoj vijećnici čiji je kvadratni metar stajao četiri tisuće eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put do Europskog parlamenta

Nakon što je svrgnuta s vlasti u Dubrovniku, postaje saborska zastupnica, a 2012. postaje potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke te je godinu dana kasnije prvi put izabrana u Europski parlament. Budući da je bila bliska s Ivićem Pašalićem, Šuica inače nije bila u dobrim odnosima ni s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, a ni s Jadrankom Kosor. S druge strane, među prvima je podržala Tomislava Karamarka na čelo stranke nazvavši ga "starim Tuđmanovcem".

U Karamarkovu mandatu na čelu stranke Šuica se pojavljuje na listi za Europski parlament, a nakon njegova odlaska daje podršku Andreju Plenkoviću za šefa HDZ-a. Godine 2014. je izabrana za Europski parlament kada je postala zamjenica parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, članica Izaslanstva za odnose s BiH, te izaslanstva za odnose sa SAD-om. Kada je ove godine ponovno izabrana u Europski parlament dolazi na mjesto jedne od potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio progresivnih pučana

"Ona se držala svoga, a ja svoga. Nije tu bilo nekih sukobljavanja, kako bi se očekivalo u domaćoj politici između HDZ-a i SDP-a. Tamo nema takvih podjela, više smo podijeljeni na euroskeptike i eurofile, pa smo zapravo Dubravka Šuica i ja na istoj strani. Naše razlike dolaze do izražaja tek kada se govori o nekim svjetonazorskim pitanjima, ali ni u tom segmentu ja s njom nisam imala problema jer ona spada u progresivniji dio pučana. I oko Istanbulske konvencije i tema tog tipa bile smo na istoj strani", rekla je za Tportal SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan o tome kako je bilo raditi sa Šuicom u parlamentu.

Prema Borzan, to što je premijer Plenković ostavio odluku o kandidatu za europskog povjerenika za zadnji trenutak, govori da "on baš i nema osobu za koju bi mogao staviti ruku u vatru i koja se nameće kao logično rješenje, kao što je to bio Neven Mimica." Dubravka Šuica, tvrdi Borozan, se čini kao "najmanje neobično rješenje" u situaciji kada Plenković nema previše izbora. Ona smatra da bi Šuica zbog Plenkovićevih europskih veza mogla dobiti "solidan resor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo