ZEMLJA KOJA IMA VIŠE OD TRI MILIJUNA RADNIKA SPREMNIH ZA HRVATSKO TRŽIŠTE: / Ako nema Hrvata koji bi radili, ima tko će

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatski poslodavci okreću se iranskoj radnoj snazi u borbi s nedostatkom radnika

10.5.2019.
15:46
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

I dok je Hrvatska zbog negativnih demografskih trendova suočena s manjkom radne snage, čini se da hrvatski poslodavci namjeravaju doskočiti tom problemu sa zapošljavanjem Iranaca. Naime, kako piše Glas Slavonije, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je prema preporuci ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića otvorio službene kontakte s "relevantnim iranskim institucijama u području zapošljavanja".

Nakon boravka prve delegacije poslodavaca, članova HUP-a, u Iranu gdje su bili u potrazi za radnicima, iz HUP-a tvrde kako u Iranu na tržištu rada postoji više od tri milijuna raspoloživih radnika raspoloživih, u svim djelatnostima i svih profila. Majstori u tehničkim zanimanjima dodatno su trenirani za obrazovanje učenika u specijalnom trening-centru u Teheranu. Također, majstori se kroz praktičan rad na sustavima renomiranih proizvođača poput Boscha, Siemensa, Samsunga, LG-a itd., pripremaju za daljnje obučavanje učenika, a godišnje kroz takav sustav certifikate za rad dobije oko 600 tisuća učenika. Tako obučene radnike koriste i spomenute tvrtke te Samsung i LG, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spremni otvoriti ured u Teheranu za selekciju

U HUP-u ističu da je "za potrebe zapošljavanja radnika iz Irana u Hrvatskoj, iranska Vlada je spremna otvoriti i financirati ured u Teheranu koji bi radio na selekciji i slanju radnika u Hrvatsku", a Iranci su spremni doškolovati i trenirati radnike ovisno o našim potrebama i traženim kompetencijama kako bi nam u potpunosti odgovarali.

S prvih 40 radnika već su obavljeni razgovori, a poziv za rad u Hrvatskoj odmah je dobilo šestero radnika koji će raditi u građevinskom sektoru. Također je zaključeno da su radnici s kojima su obavljeni razgovori prihvatljivo obučeni za zanimanja za koja su obrazovani te da bi plaće i uvjeti rada za te radnike mogli biti prihvatljivi poslodavcima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo