Neobično pravilo uveo je vlasnik dubrovačkog lokala Cele, gdje se goste upozorava da je minimalna potrošnja ako žele sjesti za stol 300 kuna. Osim tog, u pojedinim ugostiteljskim objektima večeru možete rezervirati samo na dva sata, piše Jutarnji list.
To je razljutilo jednu Dubrovčanku. "Bilo nas je četvero, htjeli smo sjesti ispred Cele na piće. Gledam po terasi, sve rezervirano. U trenutku se gosti dižu od jednog stola pa pitam konobaricu je li sada slobodno, a ona će na to: ne, stol je rezerviran, ali minimalna potrošnja vam je 300 kuna", rekla je.
'Svugdje u svijetu je tako'
Vlasnik dubrovačkog lokala Cele Tomislav Ivušić kaže da je princip rezervacije stola ipak stvar poslovanja privatnog objekta.
"Svugdje u svijetu je tako, samo što naši ljudi nisu na to naučili. Kad je velika potražnja u noćnim satima, stolovi se rezerviraju. Ne može se s dva soka sjediti za stolom tri sata. Rezervacije smo uveli isključivo zbog toga, a ne da se nekoga procijeni može li potrošiti ili ne", pojašnjava Ivušić i dodaje da vlasnik ima pravo reći da su stolovi u njegovu objektu rezervirani. Nije mu jasna "hajka koja se digla oko toga".
"To je pravilo vikendom poslije devet navečer. Možeš rezervirati stol ako ti je minimalna potrošnja 300 do 500 kuna, ovisno o tome gdje sjediš. Ne znam što je tu sporno? Takvo je pravilo, ako nekome ne odgovara, ne mora tu sjediti. Ne možeš satima zauzimati cijeli stol za 30 kuna jer si naučio sjediti i gledati tko prolazi Stradunom. Toga nigdje u svijetu nema", otvoreno će Ivušić.