TESTIRANJE VAM MOŽDA MOŽE PLATITI I POSLODAVAC: / No, valja znati - cijene razlikuju se po gradovima, i to prilično

Image
Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Već nekoliko dana moguće je testirati se na koronavirus, čak i ako nemate simptome Covida-19 ili uputnicu liječnika

9.5.2020.
8:40
Nel Pavletić / PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je moguće obaviti drive-in testiranje na koronavirus i bez uputnice, uz plaćanje. Oni koji nemaju uputnicu i simptome, a iz nekog razloga trebaju dokaz da nisu bolesni, mogu se testirati, a za testiranje je u tom slučaju potrebno naručiti se i platiti 1.506 kuna, piše Dnevnik.hr.

"Ukoliko imamo slobodnih kapaciteta, moguće je da se testiranje obave na zahtjev poslodavaca čiji radnici moraju raditi u inozemstvu i trebaju potvrde PCR testova", rekla je za Dnevnik Nove TV Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVO RADNO VRIJEME IZDVOJENIH AMBULANTI ZA TESTIRANJE NA KORONAVIRUS: /

Ne rade više puna 24 sata, već od 8 do 20 sati

Image
NOVO RADNO VRIJEME IZDVOJENIH AMBULANTI ZA TESTIRANJE NA KORONAVIRUS: /

Ne rade više puna 24 sata, već od 8 do 20 sati

Jedan test košta 100 eura. Otkud onda cijena od 1.500 kuna?

Među prvima koji su bez simptoma Covda-19 došli na testiranje bili su pomorci.

"Svaki pomorac prije ukrcaja, ukoliko njegov poslodavac traži trestiranje, odlazi u Zavod za javno zdravstvo. Plaća ga, a onda mu njegov poslodavac naknadno isplaćuje taj iznos za koji on naravno dobije račun", rekao je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno su čalnovi Nacionalnog stožera civilne zaštite rekli da test na koronavirus košta oko 100 eura. Iz HZZO-a objašnjavaju otkud onda cijena od 1.506 kuna. Razlog leži u tome što svi moraju obaviti dva testiranja, i oni kojima to HZZO pokriva i oni koji sami plaćaju.

U Dubrovniku testiranje skuplje nego u Zagrebu

Iskustva onih koji su plaćali kažu da cijena nije svugdje ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok je cijena Zavoda oko 1.500 kuna, u Dubrovniku, koliko čujemo, ta cijena skače i do 3.000. Isto tako, znamo da neki privatnici to rade za 500 kuna", rekao je Melvan.

U Dubrovniku kažu da cijena nije 3.000, već 1.850 kuna jer se pokrivaju i troškovi Doma zdravlja kao i testiranje koje se obavlja u Zagrebu. S druge strane, privatnici su jeftiniji jer ne koriste iste testove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno se ne radi o istoj vrsti testa. Dakle, ponavljam, ove testove koje koristi Zavod su klinički ispitani PCR testovi kojima potvrđujemo tri gena virusa Covida", rekla je Šikić za Novu TV dodavši da se u Zagrebu tek nekoliko ljudi odlučilo platiti test iz svoga džepa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo