ZELENA AKCIJA O PROJEKTU ZAGREB CITY: / 'To je Bandićeva megalomanska fantazija, korisnici hipodroma već su obaviješteni da oslobode prostor'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

'Korisnici hipodroma već su dobili obavijest da moraju osloboditi prostor za investitora iako je jasno da se tu radi o Bandićevoj megalomanskoj fantaziji s prijateljima iz Dubaija,

3.6.2019.
14:50
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Zelena akcija (ZA) u ponedjeljak je ponovno upozorila da bi se zbog projekta "Zagreb City", koji je u suprotnosti s Prostornim i Generalnim urbanističkim planom, morao uništiti hipodrom, graditi na zelenoj površini i srušiti najmanje tri paviljona spomeničke vrijednosti na Velesajmu. ZA je zbog najave zatvaranja hipodroma pozvala zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da prestane zanemarivati zakonsku proceduru.

"Bez obzira na već standardan obrazac Bandićeva rada, u kojem su procedure samo formalnost, ovom projektu prethodi ishođenje čitavoga niza dozvola te izmjena prostorno-planske dokumentacije. ZA će sudjelovati u procesu i osporavati svaki formalni korak koji vodi devastaciji i ignorira javni interes za uređenje prostora", istaknuli su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANDIĆ: /

'Zašto Zagreb ne bi imao neboder od 200 katova? Ako poživim, možda gore budem imao kancelariju'

Image
BANDIĆ: /

'Zašto Zagreb ne bi imao neboder od 200 katova? Ako poživim, možda gore budem imao kancelariju'

Ugrožena opstojnost konjičkih sportova

Bandić namjerava samo formalno odraditi buduće izmjene prostorno-planske dokumentacije kako bi uklopio projekt "Zagreb Citya", a pri tome se neće obazirati na stavove javnosti i struke. Korisnici hipodroma već su dobili obavijest da moraju osloboditi prostor za investitora iako je jasno da se tu radi o "Bandićevoj megalomanskoj fantaziji s prijateljima iz Dubaija, koji su sličnim projektom u Beogradu već izazvali val masovnih prosvjeda", ističe ZA.

Predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza Mladen Brezić kaže da, prema odluci Grada, najmoprimci koji imaju ugovor s hipodromom do kraja godine moraju ga prekinuti do 1. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon o sportu kaže da se, ako dođe do ukidanja nekog sportskog objekta, mora osigurati adekvatan zamjenski objekt. To ne vrijedi jedino ako država zemljište hipodroma proglasi javnim interesom", istaknuo je.

U subotu prosvjed protiv gašenja hipodroma

Poručivši kako nikome nije prihvatljivo preseljenje na privatne prostore koji nemaju adekvatnu infrastrukturu, Brezić je upozorio da bi se zatvaranjem hipodroma mogla narušiti opstojnost konjičkih sportova u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi se moglo kvalitetno baviti konjičkim sportom i razvijati ga", naglašava uz opasku kako bi to bilo jednako situaciji da se nogometašima ne dopusti igranje na nogometnom stadionu u Maksimiru.

Za subotu, 8. lipnja, najavljen je prosvjed protiv gašenja hipodroma, no Brezić kaže kako ga ne organiziraju konjički klubovi nego je to inicijativa građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo