ZDRAVKO PEVEC IZGUBIO NA SUDU; 'Kupujte s osmijehom' i pijevac nisu njegova autorska djela: / Mora platiti 693.125 kuna

Image
Foto: Pixsell/Njuškalo

Utvrđeno je da crtež stiliziranog pijevca nije autorsko djelo Zdravka Peveca kako je on tvrdio, nego je djelo drugih osoba od kojih je naručio crteže pa izabrao onaj koji mu se najviše svidio

23.9.2019.
10:15
Pixsell/Njuškalo
VOYO logo

Odbijen je zahtjev Zdravka Peveca premda društvu PEVEC d.d. da je autor krilatice "kupujte s osmijehom", stiliziranog pijevca te vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu PEVEC, priopćila je tvrtka Pevec nakon što je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske 5. rujna 2019. potvrdio presudu Trgovačkog suda.

Zdravko Pevec je 2014. podnio tužbu protiv PEVEC d.d. uz zahtjev da sud društvu zabrani upotrebu slogana "kupujte s osmijehom", pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu koje društvo koristi kao nositelj registriranih žigova pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Osim svega navedenog, Zdravko Pevec je od PEVECA d.d. tražio isplatu naknade u iznosu od 78 milijuna kuna sa zateznim kamatama. Svi zahtjevi Zdravka Peveca počivaju na tvrdnji kako je upravo on osobno autor spomenutih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PEVEC MOLIO HRVATE DA MU DAJU PO KUNU, KRENULA JE LAVINA: 'Zdravko, šalji broj računa, šalji IBAN' '

Image
PEVEC MOLIO HRVATE DA MU DAJU PO KUNU, KRENULA JE LAVINA: /

'Zdravko, šalji broj računa, šalji IBAN'

Image
PEVEC MOLIO HRVATE DA MU DAJU PO KUNU, KRENULA JE LAVINA: /

'Zdravko, šalji broj računa, šalji IBAN'

Image

Na drugostupanjskom sudu utvrđeno je da je slogan "kupujte s osmijehom" te vizualni identitet na osobnom imenu uopće nisu autorska djela, nego su znakovi koje je sukladno tome pravni prethodni nositelj prava PEVECA d.d. prije skoro 16 godina registrirao kao svoje žigove. Temeljem svih dokaza, sud je utvrdio da je "kupujte s osmijehom" izradilo nekoliko osoba, a ne osobno Zdravko Pevec. Osim toga, utvrđeno je da crtež stiliziranog pijevca nije autorsko djelo Zdravka Peveca kako je on tvrdio, nego je djelo drugih osoba od kojih je naručio crteže pa izabrao onaj koji mu se najviše svidio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi sudskog postupka osiromašit će Zdravka Peveca za iznos od 693.125 kuna koji mora nadoknaditi PEVECU d.d.. Dug supružnika Zdravka i Višnje Pevec prema PEVECU d.d. ukupno iznosi 5 milijuna kuna. Kako? Supružnici nisu društvu vratili imovinsku korist koji su stekli počinjenjem kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a ni Višnja nije platila dug od 350.000 kuna na temelju pravomoćne presude iz travnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo