Zbunjeni Kerum zakasnio pa zvao seku na ručak

Konstituiranjem Sabora dobili smo novu vlast, a HDZ je nakon osam godina i službeno otišao u oporbu.

22.12.2011.
11:16
VOYO logo

Rezultati parlamentarnih izbora za sedmi saziv Sabora pokazuju da Zoranu Milanoviću samo formiranje Vlade i dobivanje parlamentarne podrške, za razliku od poteza koji slijede, ne bi trebalo predstavljati problem. Naime, koalicija koju je vodio osvojila je većinu od čak 80 zastupnika, te je u mogućnosti sama formirati vlast, a podržavaju je i zastupnici manjina u Saboru.

Tijek konstituirajuće sjednice pratili ste na našem portalu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:12 Prijedlog Zakona o izmjenama Ovršnog zakona s konačnim prijedlogom zakona i prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o javnim ovršiteljima na dnevnom su redu nakon pauze. To je prijedlog kluba vladajuće većine. Da bi se našao na dnevnom redu, dovoljno je da ga potvrdi Odbor za pravosuđe, koji se sastaje u pauzi. Šuker je prigovorio što se nije ni formirao ni sastao Odbor za financije.

13:31 "Očekujem da se pokrenu gospodarske reforme i da se drastično promijeni situacija nabolje", izjavio je predsjednik Ivo Josipović novinarima o svojim očekivanjima od nove vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:01 Objavljena je pauza do 16 sati.

12:52 Nakon pauze Šprem je ustvrdio da je stigao gospodin Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini zastupnik koji je sada prisutan, a nije bio je tu. Ako se slažete, položit će prisegu." Kerum je upravo prisegnuo, bez da je uključio mikrofon i zasjeo natrag u saborsku fotelju odmah do sestre i iznad Milorada Pupovca.

http://www.youtube-nocookie.com/v/g04BJLTEXTw?version=3&hl=en_US

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerum: Promukao sam jer sam pjevao božićne pjesme

12:20 Kerum nije želio reći novinarima na hodniku zašto je kasnio, a sestra Nevenka Bečić čak je tvrdila i da nije zakasnio.

"To je moj razlog, a ne vaš", rekao je zbunjeni Kerum promukla glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pjevao sam božićne pjesme", pojasnio je Kerum svoju promuklost.

Upitan kakva će opozicija biti, rekao je da će on biti onakav kakav jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidite da je sve super, dobro je raspoloženje. Nisam uopće razočaran", rekao je Kerum.

"Pa što sad?", bio je njegov komentar na činjenicu da je postao zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Keruma su upitali hoće li biti aktivan u Saboru i hoće li se javiti za raspravu prilikom izglasavanja. Kazao je da nema žurbe, ali i da je već pričao: "Vidite da čim sam došao odmah sam glavna faca."

Novinarima je kazao da mu je jasno "zašto su takvi kad rade u nemogućim uvjetima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram sad sestru voditi na ručak", kazao je zatim, na što su mu novinari uzvratili da može jesti i u Saboru. "Da, sestro, ovdje je ručak za osam kuna!", kazao joj je, no ona je bila zauzeta telefonskim razgovorom.

"Zvao bih i vas, ali vama sukob interesa ne dozvoljava!", kazao je. "Sad imam plaću da mogu trošiti 500 kuna dnevno, a u veljači čak 520."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerum je stigao, kasnio više od 2 sata

12:10 Stanka od 15 minuta zbog sjednice Odbora za imenovanja, kako bi se mogao izabrati i Odbor za Ustav.

12:07 Kerum je stigao u sabornicu! Zakasnio je 2 sata i 7 minuta na konstituirajuću sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:05 Izabrani su potpredsjednici Sabora: Josip Leko, Nenad Stazić i Milorad Batinić. Josip Sesar razriješen je dužnosti tajnika Sabora. Na njegovo mjesto izabran je Slaven Hojski. Razriješen je i tajnik plenarne sjednice Ivan Bukarica, a vraća se Jadranka Blažević.

12:00 Pljeskom je podržan završetak prisege. Željko Kerum nije se pojavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:52 Nakon što je pročitao tekst prisege, Boris Šprem proziva zastupnike abecednim redom, a oni mu odgovaraju "prisežem".

11:19 "U Sabor ulazim kao zastupnik izabran od hrvatskih građana. To je poseban osjećaj", kazao je Zoran Milanović, naglašavajući kako još nije premijer, nego je budući premijer i dodajući da s takvim osjećajem u sabornicu ulazi još 150 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šprem i Bebić izmijenili darove

10:50 Luka Bebić Špremu je poklonio maslinovo ulje da ga pije natašte, a Šprem Bebiću sliku s motivima Gornjeg grada. Bebić je kazao da sad smije primati poklone skuplje od 500 kuna jer više nije u sukobu interesa, ali da je njegovo ulje toliko dobro da sigurno vrijedi više od 500 kuna.

10:37 Stanka od pola sata kako bi se sastalo Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Zastupnici napuštaju sabornicu, Šprem i Bebić će obaviti primopredaju dužnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba se bojati različitosti

10:32 "Bilo bi naivno demokratski i pomisliti da ćemo u Saboru ostvariti jednako mišljenje, jer je on preslika razlika u našem društvu. Ne treba se bojati različitosti. Krizu treba zgrabiti kao dragocjeni trenutak za iskorištavanje prilike. Vremena su teška, izazovi su veliki, pred nama su reforme kojima trebamo izaći iz krize, ali i treba nam moralna obnova", poručio je Šprem.

http://www.youtube-nocookie.com/v/V2zqh0uQ1k0?version=3&hl=en_US

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:26 Šprem je pozdravio nazočne i građanke i građane "koji ste svojim glasovima dali mandat da vas predstavljamo i da vam služimo".

Pohvalio je Bebićevo vođenje 6. saziva Sabora i zahvalio se kolegama na povjerenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da će voditi računa o temeljnim vrijednostima Ustava: sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav.

"Ratovi se i dalje vode, kriza je zahvatila srce kapitalizma, dramatična su zbivanja pogodila EU. Sve je jasnije da kapitalizam treba redizajn. Na nama je da završimo posao koji su uspješno započeli prethodni sabori, vlade i predsjednici. Poslije referenduma moramo razvijati demokratske okvire. Naročito vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala, zaštitu prava manjina. O nama ovisi kako ćemo se znati prilagoditi turbulentnim zbivanjima i iskoristiti svoje šanse", poručio je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bebić: 'Ne još, ne još, ne još'

10:20 "Klubovi zastupnika predlažu da se za predsjednika Sabora izabere zastupnik Boris Šprem", kazao je Bebić. Sa 134 glasa za i nijednim suzdržanim i protiv za predsjednika Sabora izabran je Boris Šprem.

Šprem krenuo prema predsjedničkom mjestu, a Bebić mu kazao: "Ne još, ne još, ne još..."

Ustvrdio je da je Sabor konstituiran izborom predsjednika i pozvao na odavanje počasti domovini izvedbom hrvatske himne.

Bebić je zatim pozvao Šprema da se obrati nazočnima i zauzme mjesto za predsjedničkim stolom i počne svoje prvo predsjedanje.

10:11 Predsjednik prošlog saziva Sabora Luka Bebić održao je govor u kojemu je kazao da ga sjećanje na zadnje četiri godine predsjedanja "ispunjava iskrenim zadovoljstvom s obzirom na ostvarene rezultate".

"Usprkos brojnim preprekama i nedaćama na tom putu, ostvarili smo i dva strateška cilja koja smo si postavili zajedno s proglašenjem neovisnosti: zaključili smo pretpristupne pregovore, a time i najvažniju dionicu na putu prema članstvu u EU, te smo ostvarili članstvo u NATO-u", kazao je Bebić dodajući da je Sabor odigrao veliku ulogu u tome, posebice u donošenju tzv. EU zakona kojih je doneseno 300 od ukupno 500 zakona izglasanih u Saboru.

"Hrvatski sabor istodobno stalno vodi brigu o transparentnosti svog rada i što boljoj neposrednoj komunikaciji s građanima te informiranju javnosti", rekao je ističući kako je World e-Parliament report 2010. godine uvrstio Hrvatski sabor među najotvorenije svjetske parlamente.

Neke kritike javnosti bile su u cijelosti opravdane

No, bio je i samokritičan kad je govorio o tome kako u Saboru moraju biti zastupljeni i "demokratičnost kao i zreo i odgovoran pristup obnašanju zastupničke dužnosti".

"U tom pogledu se, nažalost, ne mogu iznijeti samo pohvalne ocjene 6. saziva Sabora, pa su i neke kritike javnosti bile u cijelosti opravdane", kazao je.

10:00 "Pripala mi je dužnost i čast obratiti se prvoj konstituirajućoj sjednici 7. saziva Sabora i predsjedati njome do izbora novog predsjednika Sabora", kazao je na početku konstituirajuće sjednice Luka Bebić.

Pozdravio je visoke uzvanike, uključujući i predsjednicu Vlade Republike Hrvatske Jadranku Kosor i mandatara nove Vlade Zorana Milanovića.

9:30 Od devet sati ujutro zastupnici su se počeli okupljati u zgradi Sabora. Sjednica počinje u 10 sati. HDSSB-ovci su opet došli u nošnjama.

Državni vrh u saborskim klupama

Svečanoj sjednici Sabora tradicionalno će nazočiti i predsjednik Ivo Josipović, dosadašnji predsjednici Sabora te visoki predstavnici državnih vlasti, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, vjerskih zajednica, sindikata i udruga.

Kosor potpredsjednica Sabora i predsjednica kluba

HDZ će, podsjetimo, u oporbi brojati 47 zastupnika, a šefica kluba, u kojemu su im partneri HGS i DC, bit će dosadašnja premijerka Jadranka KosorVladimira Šeksa , koja će uz . U Saboru ćemo još gledati i po šest zastupnika iz redova Hrvatskih laburista i HDSSB-a, dva zastupnika s nezavisne liste Ivana Grubišića te po jednog iz HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo