150 kamera zamijenilo blagajnice / Zbogom redovima! Zagreb dobio prvi 'dućan budućnosti' u kojem nema blagajni, prodavača ni skeniranja proizvoda

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Cijela tehnologija trgovine oslanja na sustav umjetne inteligencije i računalni vid za prepoznavanje. Prostor trgovine je pokriven sa 150 kamera koje prate kupca i artikle koje uzima s polica, a na kraju se naplaćuju samo oni koje je kupac iznio iz prodavaonice

20.9.2023.
16:54
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Zagreb je dobio prvu SMART prodavaonicu u kojoj nema prodavača, blagajni ni skeniranja artikala. Kupci mogu ući u nju, skenirati kod iz mobilne aplikacije, s police uzeti ono što im treba i izaći van, piše Net.hr.

Trgovinu je otvorio Konzum u Kurelčevoj ulici te je to prva takva automatizirana trgovina ne samo kod nas nego u cijeloj regiji. Osim u Zagrebu, najbliži ovakav dućan može se pronaći u Münchenu, a u svijetu ih ima svega 200-tinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaćanje proizvoda se automatski provodi putem računa debitne ili kreditne kartice koju je kupac povezao u Konzumovoj aplikaciji pa cijeli sustav funkcionira na principu "digitalnog novčanika". Naplata se vrši čim neki artikl uzmete s polica, dok se iznos vraća ako ga vratite natrag na policu.

Image
NA SNAZI OD DANAS /

VODIČ kroz zamrznute cijene proizvoda: Jogurt za 49 centi, 10 jaja za 2,45 eura. Namirnice će imati i poseban znak

Image
NA SNAZI OD DANAS /

VODIČ kroz zamrznute cijene proizvoda: Jogurt za 49 centi, 10 jaja za 2,45 eura. Namirnice će imati i poseban znak

Važno je naglasiti da se na odabranoj kartici vrši predautorizacija sredstava u iznosu od 50 eura. Dakle, da bi uopće ušli u prodavaonicu i započeli kupnju, na povezanoj kartici morate imati taj iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prodavaonici ne možete kupiti duhanske proizvode, a prodaja alkoholnih pića je dodatno ograđena unutar trgovine budući da se takvi proizvodi ne smiju prodavati maloljetnicima.

Iako nema blagajnika, u trgovini postoje zaposlenici koji rade na punjenu polica i brinu o svježim odjelima poput pekarnice i odjela za voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bi to trebalo smanjiti vrijeme koje kupci provode u trgovini budući da ovdje nema čekanja u redovima na blagajni kao ni trošenje vremena na skeniranje svih proizvoda.

"Ova je trgovina prava potvrda uloge koju ima lider na tržištu – postiže maksimum u svakodnevnom poslovanju, na dobrobit kupaca i tržišta, a istodobno iz vida ne ispušta poluge svoga budućeg razvoja", poručio je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Fabris Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela tehnologija trgovine oslanja na sustav umjetne inteligencije i računalni vid za prepoznavanje. Prostor trgovine je pokriven sa 150 kamera koje prate kupca i artikle koje uzima s polica, a na kraju se naplaćuju samo oni koje je kupac iznio iz prodavaonice.

POGLEDAJTE VIDEO: Još samo 3 mjeseca cijene će izražavati i u kunama, no u opticaju je još nevjerojatnih 5 milijardi kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo