Iz trgovina se povlači više vrsta Vindijinog i Dukatovog mlijeka!

Ministarstvo poljoprivrede naložilo je Vindiji i Dukatu povlačenje pojedinih vrsta i serija mlijeka zbog povećane koncentracije aflatoksina na što je upozoreno s tržišta Bosne i Hercegovine.

8.2.2013.
17:58
VOYO logo

Nakon službenog uzorkovanja mlijeka te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 (AFM1) manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače. Proizvođači su upoznati sa rezultatima nalaza, te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje s hrvatskog i svih ostalih tržišta. Radi se o Vindijinom proizvodu trajnog mlijeka s 2,8% mliječne masti u pakiranju od jedne litre te s rokom valjanosti do 3. srpnja 2013.; odnosno UHT, homogeniziranog i steriliziranog mlijeka s 2,8% mliječne masti, u pakiranju od 1 litre s rokom valjanosti 24. i 31. svibnja 2013. Povučeni su i Dukatovi proizvodi * trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013. * trajno mlijeko Lagano jutro 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013. Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. No, u cilju zaštite zdravlja potrošača, potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Inspekcija provodi nadzor

"Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza. Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od strane proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka", stoji u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede. Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toksični aflatoksini

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u gotovoj ljudskoj hrani - žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću (posebno kikirikiju), sjemenkama pamuka, i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku, ukoliko su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Kontaminacija ovom plijesni može zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, iako se većinom spominje samo skladištenje u uvjetima visoke vlažnosti. Pojava aflatoksina uvjetovana je klimatskim uvjetima, geografskim položajem, agrikulturnim procesima i procesima prerade sirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost za jetru

Aflatoksini su asocirani s mnogim bolestima kod životinja i ljudi u čitavom svijetu: oštećuju jetru i druge organe, te uzrokuju rak jetre kod mnogih životinja. Aflatoksin B1 je najjači prirodni kancerogen za jetru (barem kod osjetljivih eksperimentalnih životinja), toksična doza kod primata iznosi 0,05 mg po kg tjelesne mase dnevno. Smatra se da su aflatoksini jedan od uzročnika hepatocelurnog karcinoma (raka jetre) koji je jedan od najučestalijih oblika raka u tropskim zemljama. Studije provedene u Mozambiku, Sudanu, Obali Slonovače, Svazilandu, Kini i Koreji gdje je kontaminacija hrane aflatoksinma daleko češća i veća nego kod nas, pokazuju na visoku učestalost raka jetre u usporedbi sa Zapadnim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo