ZBOG TESTIRANJA RAKETA LATVIJA PRISILNO ZATVORILA SVOJ ZRAČNI PROSTOR: / 'Ne možemo vjerovati da se ovo događa'

Image

Zbog ruske vojne vježbe s bojevim raketama u Baltičkom moru, Latvija je morala zatvoriti dio zračnog prostora

5.4.2018.
17:52
VOYO logo

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako njihova baltička flota, s bazom u Kalinjingradskoj enklavi, od srijede provodi rutinsku vježbu. Manevri uključujuju gađanje i raketiranje bojevom municijom meta u zraku i na moru. Osim tri korvete i fregate, u vježbama sudjeluju i mornarički helikopteri koji vježbaju traganje za podmornicama.

Vježba se odvija u moru između Švedske, Poljske i Latvije. U nesposrednoj blizini je švedski Karlskrona, u kojem je smještena ključna baza švedske mornarice, a dio gađanja bojevim raketama odigrava se u ekonomkom zaštićenom pojasu Latvije, dakle tik ispred teritorijalnog mora članice NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je demostracija sile. Teško je prihvatiti da se tako nešto može događati tako blizu našoj zemlji" rekao je predsjednik Latvije Maris Kučinskis. Riga je na tri dana, koliko će trajati vježbe, zatvorila dio svog zračnog prostora dok Švedska izdala službeno upozorenje civilnom pomorskom prometu i najavila moguća kašnjenja u zračnom prometu.

Vježbe počele nakon posjeta SAD-u

Vojne vježbe počele su tri dana nakon što je Donald Trump u Bijeloj kuću primio predsjednike Estonije, Latvije i Litve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom je se Trump hvalio kako je njegova administracija "prilično oštra prema Rusiji", navodeći kako je zahtijevao povećanje izdvajanja za obranu drugih članica NATO-a kao odgovor na agresivnu politiku Moskve.

"Nitko nije bio oštriji prema Rusiji, ali dobri odnosi s Rusijom bi bili dobra, a ne loša stvar. I otprilike baš svi se s time slažu, osim jako glupih ljudi. Iskreno, jako smo bili oštri prema Rusiji" objašnjavao je američki predsjednik svojim baltičkim kolegama i novinarima. Kada ga je novinar decidirano pitao smatra li Vladimira Putina prijateljem ili protivnikom, odgovorio je "Vidjet ćemo. Reći ću vam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Latvijski dužnosnici zgroženi

Predsjednik Latvije istaknuo je kako je Rusija odlučila na vojne manevre blizu latvijske granice nakon što je zapad protjerao niz ruskih diplomata zbog sumnje kako je Rusija uključenja u trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Iako se latvijski dužnosnici zgražaju nad vojnim vježbama koje nikada nisu bile bliže njihovoj granici, priznaju kako Rusija ne krši nikakve međunarodne propise.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenber istiće kako će NATO pažljivo motriti testove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budnim okom pratimo što se događa i neprestano povećavamo spremu naših snaga, osobito u baltičkoj regiji" rekao je, prenosi Independent.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo