tamna strana fiskalizacije / Zbog računa svaki dan strada 28 stabala: Dnevno ih se izda 6 i pol milijuna, a većina završi u smeću

Sada, kada smo konačno postali civilizirana zemlja gdje se na kavi ne vara i ne zamračuje zarada - možda nam svi ti silni papirnati računi više ne trebaju

21.6.2018.
7:53
VOYO logo

Račun za računom izlaze iz printera u ovoj pekari, a većina njih ipak završi u smeću. Rijetki su oni koji ih uzmu i sačuvaju. Prošle godine u Hrvatskoj izdane su 2,5 milijarde računa za što je potrebno oko 2,5 tisuće tona papira. 

Samo za tu količinu računa strada puno drveća. 4 stabla potrebna su za jednu tonu papira, a dnevno se u Hrvatskoj na račune potroši 7 tona papira, što znači da za je samo danas stradao jedan park, odnosno 28 stabala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom lancu pekara godišnje se potroši toliko traka za račune da bi pokrile zračnu udaljenost između Zagreba i Sydneya. "Mi otprilike potrošimo godišnje milijun i sedamstro trideset i tri tisuće metara papira, oko 2400 ading rola za printere mjesečno", kazala je za RTL Maja Raca, koordinatorica maloprodaje

Tako se na trake u ovoj pekari potroši oko 120 tisuća kuna godišnje. Naravno, postoje i računi koje treba čuvati kao dokaz ili zbog garancije. Mi smo krenuli u potragu za onima koji će u smeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekoliko minuta obišao sam četiri različite prodavaonice i potrošio 25 kuna, za što sam dobio četiri računa koji su isključivo dokaz fiskalizacije. Jer u Hrvatskoj i dalje postoje oni  koji smatrAju da ne treba plaćati poreze na prodanu robu pa ne izdaju račune.

Svi računi koje ne trebamo čuvati obično završe u košu za smeće. Iz Ministarstva zaštite okoliša poručuju kako je važno otpad razdvajati pa tako i račune treba staviti u spremnik za papir kako bi se on kasnije mogao reciklirati. I tako će do daljnjega ostati, jer drugačijeg mehanizma nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram priznati da o ovom konkretnom pitanju neću reći da nismo do sada razimšljali, ali nismo napravili konkretan zaključak koji bi nas doveo ili analizu koja bi nas odvela van ovog postojećeg sustava", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Ali razmišlja se o tome da oni koji izdaju račune više ne moraju čuvati svoju kopiju u fizičkom obliku. "Ono što razmatramo kao mogućnost da se ta kopija tih računa pretvori u digitalni oblik čuvanja, a ipak je jednostavniji, na kraju i jeftiniji", kazao je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi moglo dovesti do toga da se potrošnja papira za račune smanji u pola, jer jedna kopija uvijek ostaje onome tko ga izdaje. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo