Zbog pretresa Gotovinina obrana u štrajku

Ne dobiju li od sudskog vijeća u Haagu jamstva da će se poduzeti mjere prema RH zbog grubog kršenja prava generala Ante Gotovine, odvjetnici danas prekidaju suđenje.

10.12.2009.
11:32
VOYO logo

Poruku o bojkotu suđenja putem medija u Hrvatsku je poslao Luka Mišetić, glavni branitelj optuženog Ante Gotovine, nakon što je na desetak adresa u Hrvatskoj i BiH policija u srijedu u koordiniranoj akciji pretraživala stanove u potrazi za topničkim dnevnicima.

"Neka dalje hrvatska Vlada preuzme odgovornost prema Haškom sudu i objasni zašto je došlo do prekida procesa", izjavio je Mišetić Večernjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista za 'progon'

Glavnom sucu u postupku "Gotovina i ostali", Nizozemcu Alphonsu Orieu Mišetić je poslao oštar podnesak te zatražio zaštitu odvjetničkog kodeksa kojim se jamči nepovredivost članovima obrane. Zatražio je i da sud izda obvezujući nalog glavnom haškom tužitelju Sergeu Brammertzu, ali i glavnom državnom odvjetniku RH Mladenu Bajiću, te ih pozove na raspravu o topničkim dnevnicima, dogovorenu za 16. prosinca.

Mišetić je u podnesku upozorio da je riječ o ilegalnoj akciji hrvatskih vlasti s obzirom na to da računala sadrže tajne podatke o procesu i svjedocima koje je zaštitio Tribunal, a oni ne smiju doći u ruke nikome tko nije mjerodavan. Upozorio je da se time gubi jamstvo tajnosti podataka te da obrana više ne može jamčiti nepovredivost informacija u procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovinin odvjetnik izravno je optužio Brammertza za kršenje pravila u postupku te traži da sud utvrdi njegovu odgovornost.

Brammertzov staljinistički pristup

Mišetić je ponudio dva visokopozicionirana svjedoka iz Vlade RH, koji će potvrditi da je oko 1. listopada Brammertz hrvatskim vlastima predao nalog u kojemu stoji koga i kako istraživati te da bez iznimke moraju podignuti optužnice protiv nekih članova Gotovinina braniteljskog tima. Ponudio je i svjedoka koji će potvrditi da je na sastanku na najvišoj razini 9. studenoga Bajić priznao kako je on osobno izložen velikom Brammertzovu pritisku koji traži dizanje optužnica protiv Gotovininih ljudi. Imena svjedoka Mišetić će objaviti tek sudskom vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokaže li se da je Brammertz uistinu poduzeo sve ove radnje, riječ je o najgrubljem, staljinističkom pristupu tužitelja koji je duboko povrijedio odvjetnički kodeks. Prisluškivanje i ispitivanje branitelja provodilo se u totalitarizmu", kaže Mišetić, koji od suca Oriea traži hitnu zaštitu braniteljskog tima te ga upozorava da je ove akcije Brammertz poduzeo ne tražeći odobrenje suda.

Podsjetimo, u akciji provedenoj u srijedu pretraženi su stanovi generala Rahima Ademija, bivšeg šefa kabineta generala Stipetića Miroslava Vidovića, bivšeg suradnika generala Gotovine bojnika Željka Hučića i zapovjednika topničke skupine u OlujiAnte Karduma, a s više su osoba obavljeni obavijesni razgovori. Priveden je i Gotovinin odvjetnik Marin Ivanović, kojega su istražitelji zatekli u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pretragama je pronađen dio dokumentacije, no o kojim je točno dokumentima riječ te jesu li među njima topnički dnevnici koje traži Brammertz, nije poznato. Tragalo se za dokumentima koji se odnose na planiranje, izvođenje i raščlambu Bljeska i Oluje.

U znak protesta zbog pretraživanja stanova u potrazi za topničkim dnevnicima, u četvrtak poslijepodne u haškoj se sudnici neće pojaviti ni hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912090599006 arti-200912090401006 arti-200912100026006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo