Zbog prepisivanja će poništiti ispite?

Nastavnici iz dvije gimnazije su prilikom ispravljanja eseja otkrili da su neki od njih gotovo identični, dok su neki od riječi do riječi sadržavali iste rečenice kao u priručniku.

19.5.2011.
8:37
VOYO logo

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja provodi istragu u dvije hrvatske gimnazije zbog sumnje da su učenici u travnju tijekom pisanja eseja na A razini, onoj za naprednije, prepisivali jedan od drugoga. Pokaže li se to istinitim, eseji će biti poništeni, a nastavnici koji su dežurali u učionicama sankcionirani.

Sve je počelo kada su nastavnici koji su ispravljali eseje primijetili da su neki od njih sadržajno gotovo identični. Svi su, navodno, počinjali i završavali istom rečenicom, dok su u samom tekstu učenici koristili identične izraze. U nekim su pak esejima od riječi do riječi bile prepisane rečenice iz priručnika koje su kao pomoć učenicima izdali nakladnici školskih udžbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Stručna radna skupina koja je sastavila test pregledat će je li riječ o prepisivanju ili su učenici jednostavno trenirani za takvu formu eseja'', rekao je ravnatelj Centra Goran Sirovatka. Iako nije htio otkriti o kojim je školama riječ, doznaje se da su zbog sumnje u prepisivanje pod nadzorom Centra zadarska Gimnazija Jurja Barakovića i jedna splitska škola.

Ocjenjivači eseja prijavili su da je 14 maturanata Gimnazije Jurja Barakovića predalo gotovo identične radove - deset na temu 'Otac Goriot', a četvero je pisalo o Šimićevim 'Preobraženjima' - zbog čega se posumnjalo u prepisivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj gimnazije Ranko Artuković potvrdio je za Jutarnji list kako je od njega zatraženo da se očituje zbog ''određenih neregularnosti'', no, tvrdi da njegovi učenici nisu prepisivali.

Vezani članak:

arti-201105180583006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo