Zbog pogreške u rodilištu dobila trombozu vene, nisu joj se niti ispričali

Nakon teškog porođaja u jednoj hrvatskoj bolnici, mlada žena koja ne želi otkriti identitet, završila je na kisiku i antibioticima.

14.1.2015.
19:42
VOYO logo

"Ja sam se žalila sestri da me ruka jako boli, to bi i laik skužio, bila je natečena, tvrda, vruća, nisam je mogla micati. Ona je rekla da je to sasvim normalno i čekala sam drugu smjenu. Sestra mi je izvadila braunilu slala me na dopler i meni su rekli da sam dobila dubinsku trombozu vene".

Za svoje zdravlje strepila je nekoliko dana, još uvijek mora na kontrole, jer postoji opasnost da se tromboza vrati, a u bolnici - iako svjesni pogreške - nisu joj se niti ispričali, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenule inspekcije

"Tu sestru sam i dalje viđala u bolnici, normalno radi kao da se ništa nije dogodilo, makar je i doktorica rekla da bolnicu treba tužiti".

Zbog ovakvih i sličnih priča koje su nedavno objavljene u akciji Prekinimo šutnju, ministarstvo zdravlja početkom tjedna krenulo je u inspekcije rodilišta. Nakon splitske, idući tjedan stižu i u zagrebačke bolnice, a nakon toga u rodilišta po ostalim županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se utvrdi da je bilo nekakvih nepravilnosti u odnosu na postojeće pravilnike tada će se istražiti tko su krivci i tada će se propisati odgovarajuće kazne", uvjerava glasnogovornik ministarstva zdravlja Josip Jagić.

Nedostatak osoblja

U Petrovoj bolnici gdje se prošle godine rodilo više od 4.000 djece nemaju ništa protiv kontrole. Kažu, više od 95 posto majki je zadovoljno i želi se ponovno vratiti u ovo rodilište. Problem je kažu, kao i u svim bolnicama - nedostatak osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate dvije sestre na 50 žena koje su rodile pa vi sad uz njen posao koji morate obaviti tijekom noći, dana da bi dobile njegu, hranu - ne možete očekivati od te žene da će se posvetiti u punom opsegu kao da ih je deset koje bi se brinule o tih 50 žena", kaže predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Slavko Orešković.

Inspekcije, kojima se žele utvrditi uvjeti rada i porođaja u rodilištima trajat će tri mjeseca. http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1477692/traumaticno-iskustvo-rodilje-zbog-nemara-dobila-trombozu-vene/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo