ZBOG OVOGA SE NE BI VRATIO U HRVATSKU: / 'Naša je demokracija nepoznata ostatku svijeta, pljuje se po svemu, a na dan izbora - tišina'

Image

Iseljenik iz Australije Vladimir Jakopanec osvrnuo se na stanje u Hrvatskoj i usporedio ga sa životom u Australiji, gdje već godinama živi i radi.

24.2.2017.
20:26
VOYO logo

U Hrvatskoj mu se, piše, najviše 'sviđa' politička kultura jer je naša demokracija na stupnju koji je potpuno nepoznat ostatku svijeta. Taj bi se model demokracije mogao nazvati neodemokracijom ili novom demokracijom, koja se očituje time da na izbore izlazi samo 39.5-50.3 posto ljudi. Oni koji ne izlaze na izbore, piše ovaj iseljenik, poslije se žale na vladajuće i one koji su ih izabrali. Zatim na ulicama žele svrgnuti vladajuće.

'Glasuje samo Hercegovina, Imotski i dijaspora'

'Ako smo bili kadri svijet obogatiti kravatom, padobranom i plaćanjem parkiranja telefonom, zašto ne bismo dali svoj obol i demokraciji ovoga svijeta.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je bolji primjer, piše Jakopanec, to što čitava nacija 'pljuje' po predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Puno se galami po ulicama, kafićima i kućama, a na dan izbora vlada tišina.

Osvrće se ovaj iseljenik iz Australije i na stav Hrvata da 'na izbore izlaze i vladajuće biraju samo oni iz Hercegovine, Imotskog i dijaspore'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jer, nisi valjda glup da ideš na izbore. Ionako nemaš koga birati. Bolje ne glasovati, jer onda možeš mirne duše rušiti. Briga te za one koji su se potrudili i izašli na birališta. Pardon, da ne mislite kako mi nije poznat glas naroda na ulici kad treba svrgnuti s vlasti nekog kretena', napisao je.

'Treba se trgnuti dok je još vremena'

U Australiji se, s druge strane, političarima daje vremena, a tek onda se izlazi na ulice i prosvjede. Njihov se rad vrednuje nakon sto dana ili godinu dana, osim ako je netko gadno pogriješio već na samom početku, tvrdi ovaj iseljenik i dodaje da za istu stvar u Hrvatskoj nema roka već se političare izbacuje i prije nego što su uspjeli sjesti u svoju fotelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebalo bi se, dakle trgnuti dok je još malo vremena, jer čovjek ne mora biti nuklearni fizičar da bi dosta pouzdano mogao prognozirati kako se tako, ajmo blago reći, naivnom narodu dobro ne piše, pogotovo ako je to mali i po mnogo čemu beznačajan narod i ako Bog, nedajbože, zaključi da je ovu divnu zemlju Hrvatsku dao posve neozbiljnom narodu na čuvanje. Eto, između ostalog, uza sve ono divno i pametno u Hrvatskoj i njezinu narodu, zbog svega navedenog danas se ipak ne bih vratio u domovinu, zaključio je Jakopanec, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo