Zbog ove odluke Porezne uprave Hrvatska će ocu iz Samobora platiti više od 100 tisuća kuna odštete

Image
Foto: AFP, FREDERICK FLORIN

Hrvatska je diskriminirala Joška Guberinu kada je bio prisiljen platiti gotovo 84 tisuće kuna poreza na promet nekretnina za kuću koju je kupio nakon što mu se rodilo invalidno dijete.

22.3.2016.
19:51
AFP, FREDERICK FLORIN
VOYO logo

Posljednja je to presuda Europskog suda za ljudska prava, objavljena danas, punih sedam godina od kada je Guberina morao platiti desetke tisuća kuna poreza. Prema mišljenju sudaca iz Strasbourga - potpuno nepotrebno.

Jer, 2003. godine rodilo mu se treće dijete, dječačić koji je bolovao od cerebralne paralize. Zato je stan u kojem je obitelj Guberina do tada živjela - na trećem katu zgrade bez lifta - postao nepogodan. Kako se dječakovo stanje nije poboljšavalo otac je odlučio kupiti kuću u Samoboru, u kojoj bi život obitelji s invalidnim djetetom bio lakši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stan dovoljan

No, poreznici u Samoboru zaključili su da je i stan u Zagrebu bio dostatan Guberinama, pa kuću u Samoboru nisu smatrali rješavanjem stambenog pitanja, niti priznali porezno oslobođenje.

Guberina se na to prvo rješenje žalio, no ni Porezna uprava, ni Ministarstvo financija nisu imali sluha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon o porezu na promet nekretnina ima odredbe koje omogućuju izuzetke od plaćanja poreza, no očito je da ih djelatnici porezne uprave u ovom slučaju nisu pravilno primjenili. Zato su diskriminirali Joška Guberinu kroz pravo na privatno vlasništvo", stoji u presudi Europskog suda za ljudska prava kojem se Guberina, uz pomoć odvjetnice Vesne Terhaj obratio nakon što ga je odbio i Ustavni sud RH.

Obnova postupka

Taj sud odbacio je Guberininu tužbu bez da je o njoj raspravljao, što je Europski sud za ljudska prava primjetio, pitavši se kako su hrvatske vlasti mogle donositi odluke bez da cjelovito sagledaju cijeli ovaj porezni slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno mi je drago što je donijeta ovakva presuda. Na osnovu nje tražit ćemo obnovu postupka u Hrvatskoj", kratko nam je rekla odvjetnica Terhaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo