ZBOG OVE EU ODLUKE I HR POLJOPRIVREDNICI SU U PROBLEMIMA: / 'Nemamo čime tretirati usjeve, a nametnici se nekontrolirano množe!'

Image
Foto: Damir Špehar / PIXSELL

'Poljoprivrednicima je jako teško snalaziti se u ovim zabranama.

8.8.2020.
16:48
Damir Špehar / PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je zabranila upotrebu brojnih pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji, dio zbog njihova negativnog utjecaja na zdravlje ljudi, a dio pod pritiskom različitih EU-ovih poljoprivrednih lobija. Najsvježiji primjeri su zabrana herbicida Tuberite u tretiranju gomolja krumpira protiv klijanja ili pak zabrana upotrebe sredstava na bazi klorpirifos etila koja se koriste protiv štetnika voćaka – lisne i krvave uši, lisne buhe, savijača i cvjetara na šećernoj repi, uljanoj repici, duhanu, kukuruzu i pšenici, piše Slobodna Dalmacija.

Image
EK PREDLOŽILA STRATEGIJE ZA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJI PREHRAMBENI SUSTAV: /

Smanjenje pesticida za 50 posto, najmanje 25 posto površina za eko proizvodnju

Image
EK PREDLOŽILA STRATEGIJE ZA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJI PREHRAMBENI SUSTAV: /

Smanjenje pesticida za 50 posto, najmanje 25 posto površina za eko proizvodnju

Zabranili, a nisu ponudili alternativno rješenje

Za sredstva na bazi klorpirifos etila utvrđeno je da uzrokuju brojne zdravstvene probleme kod odraslih i djece, ponajviše oštećenja mozga i hiperaktivnost. Europska agencija za sigurnost hrane (EFS) procijenila je rizik tog pesticida kao izrazito toksičan za zdravlje ljudi, što je bilo dovoljno da se zaštitna sredstva na bazi klorpirifos etila (Califos, Dursban, Pirifos i drugi) zabrane od travnja na prostoru Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija piše, pak, kako upućeniji tvrde da sam klorpirifos nije toliko toksičan ako se upotrebljava prema priloženoj uputi i ako se poštuje vremenski rok zabrane ubiranja plodova nakon tretiranja (karenca). Neki domaći poljoprivrednici kažu kako EFS, donoseći odluku, nije ponudio alternativno rješenje za suzbijanje lisnih uši, buba, stjenica i drugih nametnika. Drugim riječima, poljoprivrednici nemaju čime tretirati svoje usjeve i boriti se protiv nametnika i štetnika koji se nekontrolirano množe.

Nametnike i štetnike nemoguće suzbiti bez pesticida

Primjerice, zbog zabrane korištenja sredstava na bazi klorpirifosa, brojni dalmatinski proizvođači luka i češnjaka su u problemima jer se ne mogu učinkovito boriti protiv lukove mušice zbog koje im propadnu mnogi nasadi. Neki od njih ističu kako je previše nametnika i štetnika, koje je naprosto nemoguće suzbiti bez primjene pesticida. Jedina im je alternativa prosipati sumpor i vapno po nasadima luka i češnjaka, ali to ni približno nije dovoljno da bi se suzbila invazija lukove mušice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, kaže da na tržištu postoji dobro zamjensko sredstvo za zabranjeni Dursban. Riječ je o herbicidu Force, ali je pitanje vremena kada će Europska komisija zabraniti i njegovu primjenu.

"Poljoprivrednicima je jako teško snalaziti se u ovim zabranama. Malo je ostalo sredstava kojima možemo štititi naše usjeve", kazao je Budanec za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajno se povećavaju troškovi proizvodnje

Intenzivna poljoprivredna proizvodnja nezamisliva je bez sredstava za suzbijanje korova. Bez njih se značajno povećavaju troškovi proizvodnje, što znaju oni koji se bave ekološkim uzgojem. Jedno od tih sredstava je glifosat, poznatiji kao cidokor, koji se koristi za suzbijanje korova u voćnjacima, vinogradima i maslinicima. Europska komisija produžila je primjenu glifosata u poljoprivredi premda su neki njegovu pretjeranu upotrebu povezivali s karcinomima.

Nakon kampanje u EU-u i Hrvatskoj o štetnosti herbicida na bazi glifosata, situacija je trenutno riješena tako što se na tržištu pojavilo nekoliko pročišćenih verzija sredstava na bazi gifosata bez štetnih dodataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo