Zbog nemara države 16-ero djece i dalje poluslijepo

16.6.2011.
9:15
VOYO logo

Naime, u četvrtak se obilježava 65. obljetnice Hrvatskog saveza slijepih, a tim povodom je predsjednik te organizacije Vojin Perić upozorio na potrebu da se u suradnji s državnim institucijama zakonski, na odgovarajući način, regulira inkluzivni dodatak za osobe s invaliditetom, financiranje izrade udžbenika na brajici i financiranje udruga s invaliditetom.

Da je suradnja potrebna svjedoči primjer šesnaestero visokoslabovidnih mališana u dobi do devet godina, kojima su zbog visoke osjetljivosti na svjetlost, da bi mogli vidjeti, potrebne specijalne medicinske naočale s kanten filterima koje se mogu kupiti samo u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako npr. roditelji petogodišnje djevojčice Petre Tašić, jedne od djece s visokom osjetljivošću vida, samo za nabavku tog pomagala godišnje izdvajaju najmanje 1.500 eura, piše Novi list. Kako specijalnih filtera nema na listi ortopedskih pomagala, ne mogu se dobiti preko doznake HZZO-a, niti ih domaći oftalmolozi propisuju, Tasići dvaput godišnje odlaze u Graz po komplet naočala zahvaljujući kojima njihova djevojčica može vidjeti.

No, kada bi država na sebe preuzela trošak spomenutog pomagala za tih šesnaestero djece u Hrvatskoj kojima je ono potrebno, to bi zdravstvenu blagajnu koštalo najviše 20.000 eura godišnje, jer je cijena u objedinjenoj nabavi u pravilu niža od one u maloprodaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201007290851006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo