Kako je svinja postala luksuz - pitaju se ovih dana kupci jer osim cijene mljevene svinjetine i vratine, koje je milostivo zaštitila vlada: sve drugo je poskupjelo. Zbog afričke kuge naveliko se kolju i zdrave i bolesne životinje. Zaklano je već 20 tisuća prasaca, a ista sudbina čeka njih još najmanje toliko. Rezultat - uvest ćemo nizozemske odojke, a hrvatski praščići bit će skupi kao jastozi. Postoji li svjetlo na kraju tunela, odnosno, na kraju svinjca, istražuje Danas.hr.
Hoće li krmenadle i svinjski kare uskoro postati luksuz?
"Kupci se žale na cijenu svinjetine, kažu da je previsoka. Ali svakako kupe", kazao je mesar Marko Gorup za Danas.hr.
Trendovi u cijeni svinjskog mesa
Iako je zamrznuta cijena svinjskog vrata i svinjskog mljevenog mesa, ostali svinjski proizvodi poskupljuju.
"Više je razloga i poremećaja zbog kojih cijelu godinu poskupljuje svinjetina. Ja bih rekla da nema naznaka nekih naglih poremećaja i mi ćemo nastaviti mjerama", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Svinjetina je u veljači ove godine, bila 64 posto skuplja nego u veljači prošle godine. Danas je 17,5 posto skuplja nego u listopadu 2022, rast je pristutan, ali očito i usporen.
POGLEDAJTE VIDEO: 'Ukidanje kategorizacije neće biti. Ilegalna svinjokolja? Riječ je o posjendiku sa samo jednom svinjom'
"Očekuje se nastavak tog trenda, mjesecima pred nama što bi moglo dovesti i do pada cijena svinjetine", kazao je Robert Jurišić, agrarni analitičar
No, cijene pojedinih naših delicija mogle bi biti i skuplje upozorava predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.
Tako primjerice bi kulenova seka i čvarci će biti skuplji zbog kuge koja je poharala našim gospodarstvima. Ovog Božića odojak na našem stolu će vjerojatno doći iz nizozemske i Danske- zemalja iz kojih najviše uvozimo svinjetinu.